Michael Saylor szerint 10 év múlva a bitcoin teljes piaci készletének 99%-a már forgalomban lesz

Michael Saylor ismét bitcoin-előrejelzéseivel került a kriptomagazinok címlapjára. Most mégsem az árfolyamról osztotta meg jóslatát – a bitcoin teljes piaci készletének kibányászását jósolta meg.

A MicroStrategy vezérigazgatója egy nem régi tweetben azt írta, hogy szerinte 2035. január 2-ig „a bitcoinok 99%-át kibányásszák”.

Jelenleg nagyjából 19.760.400 BTC BTC Price BTC Price került kibányászásra, ami a teljes kibányászható készlet nagyjából 94,10%-nak felel meg.

Mivel a matek nem jön ki, ezért Saylor minden bizonnyal arra számít, hogy történik majd egy kiugrás az elkövetkező évtizedben, amely során a 21 millió bitcoin további 5%-a kerül kibányászásra. Ha feltételezése igaznak bizonyul, akkor a 100% elérése is jóval hamarabb következhet be. Az elemzők szerint egyébként az utolsó bitcoin 2140 körül kerülhet forgalomba.

Mi történik, ha az összes bitcoint kibányásszák?

Ha az említett 5%-ot valóban sikerül 10 éven belül kibányászni, akkor a maradék 1% megszerzése igencsak komoly kihívást állítana a bányászok elé. Ez jelentős változásokat hozhat az iparágban, hiszen a bányászjutalmak feleződését nem lehet elkerülni.

Felmerül a kérdés, hogy ekkorra marad-e még bányász, aki érdekelt lesz abban, hogy a hálózat fennmaradjon.

Miután az utolsó bitcoin is forgalomba kerül, a bányászoknak a tranzakciós díjakon kívül nem marad más bevételi forrásuk. A jelenlegi rendszerben ugyanis minden kibányászott blokk után 3,125 bitcoint kapnak, illetve a blokkban található tranzakciók összdíját.

Ezek a díjak azonban a bányászok teljes bevételeinek nagyjából 10-20%-át teszik ki jelenleg. Éppen ezért felmerülhet, hogy a blokkjutalmak elmaradása esetén a bányászok kénytelenek lesznek a tranzakciós díjak növelésével kompenzálni a hiányzó forrásaikat.