Mennyit keresnek a világ legjobban fizetett vezetői?

A világ vezetőinek fizetése mindig is érdeklődést váltott ki az emberek részéről, hiszen ezek az emberek felelősek a globális döntésekért, amelyek milliók életét befolyásolják. De vajon mennyit keresnek azok, akik egy-egy ország sorsát irányítják?

A PoliticalSalaries.com által közzétett cikkből most ezekre a kérdésekre választ kaphatunk. A Föld országainak vezetői közül Lawrence Wong, Szingapúr elnöke emelkedik ki leginkább, akinek éves fizetése közel 1,69 millió dollárnak megfelelő összeget tesz ki, amivel ő a legjobban kereső vezető a világon. Hozzá képest a második helyen álló svájci elnök, Viola Amherd már jóval kevesebbet, de még mindig jelentős összeget tesz zsebre, évente mintegy 570 000 dollárt. Az alpesi ország vezetőiről érdemes megjegyezni, hogy mandátumuk csupán egy évre szól, azonban nincs kizárva, hogy a jövőben újra megválasztják országa élére.

A rangsorban tovább haladva a legjobban keresők között az angolszász és a német nyelvű országok képviselőit láthatjuk, mint az amerikai elnököt, aki évi 400 000 dolláros fizetéssel rendelkezik. Az árfolyamokat figyelembe véve ez kevesebb, mint amit Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök keres, de több, mint amit Christopher Luxon és Justin Trudeau, Új-Zéland és Kanada miniszterelnöke kap. A német nyelvű országok közül Karl Nehammer osztrák kancellár valamivel többet keres, mint Németország vezetője, Olaf Scholz. Összehasonlításképpen a magyar miniszterelnök évi 210 000 dollárt (75 600 000 Ft) vihet haza. Amennyiben a különleges közigazgatási területeket is figyelembe vesszük, akkor Hong Kong élén álló John Lee Ka-chiu a maga 700 000 dolláros fizetésével is az élmezőnybe tartozik.

Egyenlőtlen fizetések

Ha a világ legjobban fizetett vezetőit más megközelítésből, országuk gazdasági teljesítményéhez viszonyítva határozzuk meg, akkor William Rutto kenyai elnök a legjobban kereső, aki 2023-ban országa egy főre jutó GDP-jének közel 2000%-ával egyenértékű jövedelemmel rendelkezik.

A legjobban kereső vezetők a világon az éves jövedelmük szerint és az egy főre jutó GDP-re vetítve. Forrás: Statista.

A 2023-as átlagárfolyamok alapján Rutto tavaly 126 000 dollárnak megfelelő összeget keresett meg. Ez az összeg nem tükrözi Kenya egy főre jutó GDP-jének értékét, amely mindössze 6300 dollár évente. Tanzánia és Dél-Afrika elnöke, Samia Suluhu Hassan és Cyril Ramaphosa szintén átlépik az 1000%-os küszöböt, míg a már említett szingapúri miniszterelnök, Lawrence Wong és az ő 1,7 millió dolláros fizetése a városállam egy főre jutó 141 500 dolláros GDP-jének 1158%-át teszi ki.

Az egy főre jutó GDP-hez viszonyított jövedelmek terén a svájci Viola Amherd, az ausztrál Anthony Albanese és az új-zélandi Christopher Luxon is újra felbukkan, míg Joe Biden amerikai elnök a 9. helyen áll ebben a rangsorban.