Bekeményít a holland szabályozó hatóság, tiltani fogják a pump and dump rendszereket

A holland Pénzügyi Piacok Hatósága (AFM) figyelmeztetést adott ki a pump-and-dump rendszerek veszélyeire. Új szabályozás érkezik, amely ezt a piaci manipulációs taktikát veszi célba.

A december 30-tól hatályos MiCAR ( Market in Crypto-Asset Regulations) célja a manipulációs gyakorlatok betiltása.

A holland hatóságok fellépnek a pump and dump ellen

A holland pénzügyi piacok felügyelete (AFM) a múlt héten figyelmeztetett a kriptopiacon gyakran előforduló pump and dump rendszerek veszélyeire, és bejelentette a piaci manipuláció e formájának kezelését célzó készülő szabályozását. Az AFM szerint:

A kriptovaluta pump-and-dump a piaci manipuláció egyik formája, amelynek a befektetők potenciálisan áldozatául eshetnek. A pump-and-dump rendszerek szervezése és az azokban való részvétel az új rendelet (MiCAR) értelmében tilos lesz.

Az ilyen művelet során a szervezők mesterségesen felhajtják az árfolyamát hamis információk terjesztésével. A csalást gyakran nagyszabású kampány előzi meg. A közösségi médiában, portálokon és fórumokon hirdetik a nagy lehetőséget, majd egy adott időpontban bedöntik az árfolyamot, hatalmas nyereséget elérve.

Érdekelhet: Pump and dump átverésekre használják ki a ChatGPT népszerűségét

A felügyelet előkészítésként három elkövetett piaci manipulációval kapcsolatos esetet vizsgált. Elemezték a közösségi média tevékenységet és az árfolyam-ingadozásokat, ami lehetővé tette a konkrét minták azonosítását.

Bár a MiCAR várhatóan megerősíti a befektetők védelmét, nem fogja kiküszöbölni az ágazat összes kockázatát. Ezért hangsúlyozták, hogy a rendelet célja a szektor érettségének emelése és a befektetők védelmének fokozása. Azonban nem fogja kiküszöbölni a kriptoszektor minden kockázatát.

Az AFM azt tanácsolta a fogyasztóknak, hogy a kriptókkal való kereskedés előtt tájékozódjanak, és csak olyan pénzt fektessenek be, amelyet el veszíthetnek. Emellett megerősítették, hogy minden eddigi erőfeszítés ellenére a kriptokereskedés továbbra is erősen spekulatív.