Közel 300 millió dollár értékben szabadítanak fel tokeneket a héten

Tizenkét kriptovaluta esetében közel 300 millió dollárnyi, korábban forgalomban nem hozott készletet szabadítanak fel a héten, ami aggodalmat keltett a kriptoközösség tagjai körében, mivel az eladási hullámok fokozódhatnak. Ezen feloldások közül csak három projekt több mint 220 millió dollár értékű tokent fog felszabadítani, melyekre a kereskedőknek és befektetőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk.

A kriptobefektetési szektor az elmúlt években megváltozott, egyre inkább a kockázati tőkebefektetők (VC-k) és a vesting-szerződések irányába fordul. Ezzel együtt az ütemezett tokenfeloldások egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a piac dinamikájában, mivel közvetlenül lefelé nyomhatják az árakat. A következő hét napban tizenkét kriptovaluta esetében körülbelül 291,59 millió dollár értékű tokent fognak feloldani. Ezeknek a 75%-a három projektből származik a TokenUnlocksApp platform adatai szerint.

Figyelemre méltó, hogy a három legjelentősebb feloldás a Sui (SUI), az Optimism (OP) és az ImmutableX (IMX) esetében fog történni. Minden egyes feloldás a forgalomban lévő kínálatuk 2-2,5%-át teszi ki. Ez potenciálisan el is áraszthatja a piacot, ha a korai befektetők úgy gondolkoznak, hogy el is adják a tokenjeiket.

token feloldások

A Sui (SUI) több mint 105 millió dollárnyi tokent szabadít fel októberben

A Sui szerződésekből október 1-jén 64,20 millió SUI token szabadul fel, ami jelenleg 105,28 millió dollár értéket képvisel 1,63 dolláros árfolyamon. Ez az összeg az összes e heti feloldás 36%-át, és a Sui forgalomban lévő kínálatának 2,4%-át teszi ki.

token feloldások

A menetrend szerint az A és B sorozatú privát befektetők 39,16 millió SUI-t kapnak 64,22 millió dollár értékben. Ezek a befektetők a következő napokban valószínűleg stratégiai szempontból értékesítik a feloldott vesting szerződésekből származó tokeneket, hogy a korábbi befektetésüket realizálják.

A héten felszabaduló összes SUI fennmaradó 39%-át a „korai hozzájárulók” adják, a Mysten Labs kincstára és a Mysten Labs által ellenőrzött közösségi tartalék között osztják szét a tokeneket.

Optimism (OP) és ImmutableX (IMX) feloldások ezen a héten

token feloldások

Az Optimism és az ImmutableX esetében egyenként körülbelül 57 millió dollár értékű tokent fognak feloldani 31,34 millió OP és 32,47 millió IMX értékben. Az Optimism lesz az első, a feloldásra szeptember 30-án kerül sor, míg az ImmutableX esetében október 4-én lesz. Mindkettő a tokeneket majdnem egyenlő arányban osztja szét két alcsoport között. Nevezetesen: „Core Contributors” és „Investors” az Optimism esetében, valamint „Ecosystem Development” és „Project Development” csoportok között az ImmutableX esetében.

Összességében ezeket a kriptotokeneket a startupok finanszírozására és a korai befektetők számára könnyű kilépési likviditás biztosítására használták. Ez egy sokkal másabb dinamika, mint az első és második generációs blokkláncok esetében volt, ami előnyökkel és hátrányokkal is jár.

Justin Bons például úgy véli, hogy a kriptopiacot „ragadozó VC-k uralják”. Európa legrégebbi kriptoalapjának alapítója és befektetési igazgatója kifejtette, hogyan változott meg teljesen a kriptopénzekbe való befektetés menete. Tehát, míg a kilépési likviditást a nagy tőkével rendelkező intézményi szereplők üdvözlik, akik részt vehetnek a privát fordulókban, a lakossági befektetők többnyire büntetik a rengeteg feloldással rendelkező projektekbe való belépést, mivel ezek válnak a kilépési likviditás tárgyává.

Ezen a héten a kereskedőknek és a befektetőknek tehát szorosan figyelemmel kell kísérniük a SUI-t, az OP-t és az IMX-et. Ideális esetben el kell kerülniük a nagy kitettségeket, ha az eladási hullám bekövetkezne.