Jelentősen megugrott az Ethereum gas díja, új csúcson a láncon belüli aktivitás

Az Ethereum gázdíjai és láncon belüli aktivitása jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt hónapokban. 2024 augusztusában éves mélypontra esett vissza a hálózati aktivitás, melyben közrejátszott az NFT- és DeFi-piacok alacsonyabb forgalma.

A megnövekedett DEX-forgalomnak köszönhetően szeptember közepén felpattant az Ethereum-tranzakciók díja. A láncon belüli aktivitás növekedése következtében előfordult, hogy a gas díj elérte az 50 gwei-t is.

Ismét növekszik az Ethereum gas díja

Az Ethereum még mindig az okosszerződések vezető blokklánca. A nyár végén tapasztalt mélypontot követően azonban a láncon belüli aktivitás ismét növekedésnek indult. A nagyobb aktivitás magasabb tranzakciós díjakat eredményez, mivel egyre több kereskedő veszi igénybe az Ethereumra épülő protokollokat.

Az Ethereum tranzakciós díjának alakulása, forrás: Dune, Glassnode, Coinbase

Ahogyan az a grafikonon látszik, a tranzakciós díjak új csúcsot értek el szeptember végén. Az elemzők ugyanakkor egy konkrét okot nem tudtak megnevezni, de a decentralizált tőzsdéken való volumennövekedés mindenképp hozzájárult az Ethereum hálózatának fokozott igénybevételéhez.

Folyamatosan emelkedik az aktív címek száma

Az egyik kulcsfontosságú mutató egy hálózat egészsége szempontjából az aktív napi címek száma. Az aktív napi címek száma 29%-kal nőtt az Ethereumon, míg az új címek száma 43%-os emelkedést mutatott. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az aktivitás, hanem a hálózatra érkező új felhasználók száma is növekszik.

Minél aktívabb egy hálózat, annál nehezebb a tranzakciók ellenőrzése, ami megköveteli a magasabb gázdíjakat. A visszafogott nyári aktivitást követően úgy néz ki, nemcsak az intézményi befektetők, hanem a magánszemélyek is visszatérnek a kriptopiacra, és a regisztrált új címek számából arra következtethetünk, hogy új tőke fog érkezni a piacra.

A decentralizált tőzsdék sikere

Az elmúlt 24 órában az Ethereumhoz köthető DEX-ek teljes volumene 978 millió dollár volt, a heti forgalom pedig elérte a 8,38 milliárd dollárt. Ez a 2,13%-os növekedés arra enged következtetni, hogy a magasabb kapitalizációjú projektekből elkezdett átvándorolni a tőke a kisebb, kizárólag decentralizált tőzsdéken elérhető kriptovalutákba.

Az Uniswap továbbra is uralja a decentralizált tőzsdék kereskedését. A decentralizált kriptotőzsde natív tokenje az elmúlt hónapban közel 30%-os felértékelődésen ment keresztül, árfolyama elérte a 7,8 dollárt.

Az UNI árfolyamának alakulása, forrás: CoinMarketCap

Növekszik a stakelt ETH mennyisége

A hálózati aktivitás növekedése mellett érdemes kiemelni, hogy a stakelt Ether mennyisége is jelentős növekedést produkált. A stakelt Ether növekedése szintén hozzájárul az emelkedő gázdíjakhoz, a medvepiacon történt kiáramlás pedig most ellensúlyozásra került, mivel ismét megújult érdeklődés mutatkozik az Ether különböző platformokon történő stakelésére.

Történelmi csúcson a stakelt Ethereum mennyisége, forrás: CoinGlass

A stakelt Ether mennyisége most történelmi csúcson van, értéke meghaladja a 32 millió ETH-et. Ahogy egyre többen vesznek részt ETH-jeik lekötésében, úgy növekszik a hálózat likviditása és biztonsága, azonban növekszik a hálózat torlódása is, ami a díjak növekedését eredményezi.

Az Ethereum jelenleg megnövekedett aktivitási fázisban található. Mivel a szélesebb kriptovaluta-piac is a fellendülés jeleit mutatja, elképzelhető, hogy az utolsó negyedévben a vezető altcoin árfolyama is egyenes arányban fog nőni a piaci aktivitással.