Nagyobb kamatvágás jöhet? Megosztottak az elemzők a Fed novemberi döntése kapcsán

November 7-én fontos döntés születhet az Egyesült Államokban, ugyanis a Federal Open Market Committee (FOMC) ekkor dönti el, hogy milyen mértékben csökkentik a kamatlábakat.

A piaci várakozások megosztottak, és két fő forgatókönyv körvonalazódik ki: 25 vagy 50 bázispontos csökkentés. A közelmúltban kiadott inflációs adatok, valamint a választási eredmények mind-mind szerepet játszhatnak a végső döntés meghozatalában. Az elemzők szorosan figyelik az inflációs jelentéseket, hogy megértsék, milyen irányba mozdulhat el a Fed.

A CME Fedwatch és a Polymarket előrejelzései

A CME Fedwatch eszköz adatai szerint a piac jelenleg 53,3%-os valószínűséggel számol egy 50 bázispontos kamatcsökkentéssel, míg a 25 bázispontos csökkentés lehetősége 46,7%. Ez a különbség a Core Personal Consumption Expenditures (PCE) adatainak következtében alakult ki. A PCE jelentés az infláció egyik fontos mutatója az Egyesült Államokban.

CME Fedwatch grafikon

Az augusztusi adatok szerint a PCE index 0,1%-kal nőtt, ami azt jelenti, hogy az árak enyhén emelkedtek. Ez az inflációs mutató, amely az árak növekedését követi, az éves összevetésben 2,2%-os inflációt mutatott. Tehát az éves áremelkedés átlagosan ennyi volt az adott időszakban. A Fed gyakran figyelembe veszi ezeket az adatokat, hogy döntést hozzon a kamatlábak csökkentéséről vagy emeléséről, mivel az infláció kulcsfontosságú tényező a gazdaság állapotának megítélésében.

A Polymarket adatai szerint azonban nagyobb az egyensúly a két lehetőség között. Itt 50%-os eséllyel valósulhat meg egy 25 bázispontos csökkentés, míg az 50 bázispontos vágás lehetősége 46%. A Polymarket ugyanakkor egy még nagyobb, 75 bázispontos kamatvágás lehetőségét is figyelembe veszi, de ennek valószínűségét csupán 2%-ra becsülik.

Polymarket FED november

Mire számítanak az elemzők?

Elemzők szerint a novemberi kamatdöntés meghozatalában kulcsszerepe lesz az infláció alakulásának és a választási eredményeknek. A pénzügyi piacok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogyan fog reagálni a Fed a gazdasági nyomásra, illetve milyen döntések születhetnek a kamatlábak csökkentésére vonatkozóan. A következő hetek gazdasági mutatói és politikai eseményei meghatározó tényezők lesznek a végső döntés meghozatalában.