Svájcba menekülne az Egyesült Királyságból a német milliárdos, aki a Tether a pártfogójaként tetszeleg?

Christian Angermayer német milliárdos, aki a Tether és a Northern Data együttműködéséért kezeskedett, a hírek szerint az Egyesült Királyságból Svájcba költözött a minduntalan változó offshore vagyonadó miatt.

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint Angermayer „non-dom”-nak számított, amíg az Egyesült Királyságban élt, ami azt jelenti, hogy állandó lakhelye az országhatárokon kívül volt. Ez lehetővé tette a milliárdos számára, hogy akár 15 éven keresztül ne kelljen adót fizetnie a tengerentúli jövedelme és bevételei után az Egyesült Királyságban.

Tavaly március óta azonban a külföldi lakhellyel rendelkezőknek az eredeti 15 év helyett már négy év után adót kell fizetniük az ilyesfajta jövedelmek után. Az új brit kormány a jelentések szerint meg akarja szüntetni a tengerentúli vagyonkezelői alapokban lévő vagyontárgyakra vonatkozó örökösödési adókedvezményeket is.

Az ügy kapcsán Angermayer a Bloombergnek adott interjújában kifejtette, hogy óriási hibának véli a keretrendszer tervezett változtatásait. Úgy gondolja, hogy ez „nagyobb nemzeti önkárosítás lenne, mint a Brexit”. Továbbá azt is elmondta, hogy “minden non-dom, akit ismer, már elment, vagy éppen távozni készül”.

Nemrégiben kiderült, hogy az üzletember számos különböző befektetést ütött nyélbe a Tether számára, köztük a Northern Data nevű vállalattal is, amelyben részesedése van. Az ajánlásait követő tranzakciókért pedig még egy 5%-os díj is ütötte a markát. Emellett befektetett a Block.One blokklánc cégbe is, amelyet a Tether társalapítója, Brock Pierce alapított.

Angermayer az ügyfeleinek gyakran felszámítja a befektetőkkel való kapcsolattartás díját is. Ezen felül jövedelemre tesz szert a családi vállalkozása, az Apeiron Investment Group alá tartozó szervezetekkel kötött megállapodások révén is.

A német milliárdos Lugano városába költözik, ahol a számlák már bitcoinnal és tetherrel is kifizethetők. A városban 2022 óta évente Bitcoin konferenciát is rendez a Tether.

Az Egyesült Királyságban töltött ideje alatt Angermayer állítólag egy londoni penthouse-ban lakott, ahol egy triceratops koponya és különböző egyiptomi istenségek szobrai is megtalálhatóak voltak. Költözését követően továbbra is fenntart majd egy londoni irodát.