Ez a Bitcoin maximalisták paradoxona

A Bitcoin évről évre egyre népszerűbb, és mostanra szinte a mainstream részévé vált. Mindenki a Bitcoinról beszél, a világ legnagyobb pénzügyi intézményei sorra veszik a digitális eszközt, országok vásárolnak kriptovalutákat, jegybankok tervezik a stabilcoin bevezetést.

Elsőre álomnak hangzik, de valóban jót tesz ez a Bitcoinnak és az eredeti, decentralizált ideológiájának? Nem lehet, hogy a népszerűség útját és a BTC maximalisták elképzeléseit egy paradoxon övezi?

Az elkerülhetetlen paradoxon

Valahol a népszerűséghez vezető út során a maximalista közösségen belül kialakult egy eredendő Bitcoin BTC Price BTC Price paradoxon: hisznek az eszköz eszméiben és céljában, ugyanakkor ünneplik és egyre jobban függnek azoktól az intézményektől, amelyeket a Bitcoin éppen hogy meg akart kerülni.

Jason Dehni, a Credbull vezérigazgatója szerint ha a legnépszerűbb kriptovalutát a nagy intézmények uralják (és a bitcoinerek már az elnökjelöltek jóváhagyását remélik), akkor fennáll a veszélye annak, hogy egy centralizált decentralizált teret hozunk létre, amit a Bitcoin alapítói eredetileg soha nem akartak.

A Bitcoin maximalizmus az a meggyőződés, hogy ez az egyetlen olyan digitális eszköz, amelyre szükség lesz a jövőben. A maximalisták úgy vélik, hogy minden más digitális valuta alárendeltje a Bitcoinnak. Az ideológia szerint a többi kriptovaluta nem felel meg az alkotó, Satoshi Nakamoto eszméinek.

Kapcsolódó: Merüljünk a Bitcoin maximalista gondolkodás mélyére!

A kriptovaluta ötlete a nagy pénzügyi válságra reagálva született. A cél egy olyan fizetőeszköz megteremtése volt, amely megkerüli a kormányok és intézmények által létrehozott és irányított pénzügyi rendszereket, valamint az ebben rejlő manipulációt.

A koncentráció ezért nem feltétlen előnyös, főleg, ha ez kormányok vagy pénzügyi intézmények kezében történik. Márpedig az elmúlt időszakot az erről szóló hírek határozták meg. Az ETF-ek elfogadása, a nagyvállalatok csatlakozása vagy a kormányok kezdeményezései mind növelik a népszerűséget, de ezzel be is fogadják a Bitcoint a mainstream pénzügyi világba. Ennek pedig nem mindenki örül.

Az intézményi befolyás hatása

Jason Dehni, a Coindesk egyik munkatársa szerint a következő helyzet áll fenn. A kormányok és a Wall Street benyomult a kriptopiacra, befolyásolja a volatilitást, miközben a központi bankok kamatdöntései dróton rángatják a Bitcoin árfolyamot. Járható még az eredeti út?

Vagy a túlzott lelkesedés miatt zsákutca felé tartunk?

– Teszi fel a kérdést Dehni.

A maximalisták egy része örült Trump pozitív bejelentéseinek, az ETF elfogadásoknak és a hasonló pozitív hangvételű eseményeknek. Az intézmények nyereséget és elfogadást ígérnek, ami láthatóan sokak szemében felülírja a decentralizált elvekhez való hűséget.

Ez a tendencia sokak számára riasztó, mivel figyelmen kívül hagyja azt a lehetséges forgatókönyvet, hogy a Bitcoin végső soron megkülönböztethetetlenné válik egy hagyományos pénzügyi eszköztől. Ez végső soron egy centralizált decentralizált pénzügyi helyzethez vezethet.

A kockázat idővel kiterjedhet a bányászatra és a csomópontok működésére, ami veszélybe sodorhatja a magánélet védelmét és a decentralizációt. Ha a vállalati érdekek beférkőznek a blokkláncokba az ökoszisztémák kitetté válhatnak az adatmanipulációnak és a cenzúrának.

Még van remény

Azonban ez a disztópia nem elkerülhetetlen. A kriptoközösségen, különösen a Bitcoin maximalistákon múlik, hogy a digitális eszközt ne kizárólag befektetési, hanem népi fizetőeszközként is ismerjék. A számos kezdeményezés mellett végső soron a tudás előmozdításával a decentralizált projektek támogatásával és az elvek megtartásával válhat elérhetővé, hogy a Bitcoin a növekvő intézményi érdeklődés ellenére is hű maradjon az eredeti elveihez.

Minél hamarabb elfogadják, hogy a Bitcoint úgy is lehet kezelni, mint bármely más eszközt, annál hamarabb lehet teljes mértékben arra összpontosítani. Ezzel maximalizálva az értékét. Ahhoz, hogy a kriptovaluta globális elfogadása valóban megnyilvánuljon, először a gondolkodásmódnak kell változnia. De ehhez valószínűleg alulról jövő intézkedésekre van szükség.