Hatalmas a feszültség a munkások és a vezetőség között Németország egyik legnagyobb gyárában

A Tesla németországi gyárában egyre feszültebb a viszony a dolgozók és a vezetőség között. A munkavállalók közel 17%-os betegszabadsági aránya jóval meghaladja az ipari átlagot, amely körülbelül 5,2%. A magas hiányzási arány miatt a cég új módszert vezetett be. A vezetők házhoz mennek, hogy ellenőrizzék a betegszabadságon lévő alkalmazottakat.

A betegszabadság körüli konfliktus

Az alkalmazottak között növekvő feszültséget az okozza, hogy a vezetőség közvetlenül látogatja meg a betegszabadságon lévő dolgozókat. A gyakorlatot sokan visszautasítják, sőt, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy rendőrséget hívnak. André Thierig, a Tesla gyár igazgatója szerint ez bevett eljárás, és céljuk a dolgozók munkamoráljának fenntartása.

A vezetőség szerint a betegszabadságok kiugró aránya – különösen pénteken és az éjszakai műszakok alatt – azt jelzi, hogy a német társadalmi rendszert kihasználják. Thierig hangsúlyozta, hogy a munkakörülmények minden nap és műszak alatt azonosak, ezért nem az jelent problémát, hanem a dolgozók hozzáállása.

Az IG Metall tiltakozása

Az IG Metall szakszervezet, amely a gyárban dolgozó munkások egy részét képviseli, nem ért egyet ezzel a gyakorlattal. Szerintük a gyárban uralkodó munkaerőhiány és a megnövekedett terhelés súlyosan megviseli a dolgozókat, így a hiányzók helyett dolgozók még nagyobb nyomásnak vannak kitéve. A szakszervezet felszólította a vállalatot, hogy törjék meg ezt a „ördögi kört”, és ahelyett, hogy a dolgozókat ellenőrzik, inkább a munkakörülményeken javítsanak.

Kapcsolódó: Sztrájkokkal nézhet szembe a Volkswagen a gyárbezárások miatt

Múltbeli problémák és a jövő

Nem ez az első alkalom, hogy a Tesla a dolgozói egészség figyelmen kívül hagyásával került a figyelem középpontjába. A koronavírus-járvány idején is sok kritika érte a céget, mivel nem akarták idejében bezárni a kaliforniai gyárat. Az IG Metall szerint, ha a Tesla valóban csökkenteni szeretné a betegszabadságok arányát, a munkaterhelést és a munkakörülményeket kellene előtérbe helyezniük.