Az Egyesült Királyság felhagy a szén használatával

Az Egyesült Királyság szénfogyasztása drámai változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Az ipari forradalom idején tapasztalt széntermelés és fogyasztás meghatározó szempontot játszott a gazdasági növekedésben, azonban az ezredforduló óta az ország egyre inkább eltávolodott a szén használatától.

Az Egyesült Királyság utolsó megmaradt széntüzelésű erőműve szeptember végén leáll. Ezzel véget ér a szigetország 142 éves fosszilis tüzelőanyag-függősége az elektromos áram ellátásához.

Végleg bezár a Ratcliffe-on-Soar erőmű

A Ratcliffe-on-Soar erőmű 1968 óta termel áramot négy széntüzelésű kazánján, nyolc hatalmas hűtőtornyán és 199 méter magas kéményén keresztül. Az erőmű kiemelkedő helyet foglal el East Midlands látképén, és több mint kétmillió otthon áramellátására képes.

2023 szeptembere óta a Ratcliffe-on-Soar erőmű az utolsó ilyen állomás az Egyesült Királyságban, mivel az észak-írországi Kilroot erőművet egy évvel ezelőtt zárták be. Szeptember 30-ával azonban a Ratcliffe is bezár, az erőmű tulajdonosa, az Uniper, azonban továbbra is alkalmazni fogja 170 alkalmazottját a kétéves leszerelési folyamat miatt.

A Ratcliffe bezárása véget vet az Egyesült Királyság közel 150 éves, 1882-ben kezdődő szénhasználatának. A londoni Holborn Viaduct erőmű az 1880-as évek elején az első ilyen típusú erőmű volt a világon, másfél évszázad alatt pedig teljesen átalakult a szigetországi ipar.

A szén szerepe a szigetországi iparban

A szén az 1800-as évek végén robbant be a köztudatba, és emelte új szintre többek között az Egyesült Királyság iparát. A 20. század során továbbra is jelentős szerepe volt a nemzeti energiaellátásban, egészen az 1990-es évekig. A rendszerváltás környékén az Egyesült Királyság energiaellátásának több mint 80%-át a szén adta, azonban 2012-re ez 39%-ra esett vissza, 2024-ben pedig teljesen nullára.

Az elmúlt tizenkét évben 15 szénerőmű zárt be vagy váltott tüzelőanyagot, tavaly pedig már csak 1%-át tette ki a fosszilis tüzelőanyag az Egyesült Királyság kínálatának.

A kormány statisztikái szerint a megújuló energiaforrások, főként a szél- és a napenergia, jelenleg az áramellátás több mint feléért felelnek. A váltásban a gáz is jelentős szerepet játszott. 2012 óta 28%-ról 34%-ra emelkedett.

„Tíz évvel ezelőtt a szén volt az ország energiaellátásának vezető forrása. Egy évtizeddel később eljutni idáig, hihetetlen eredmény. Ambiciózus célokat tűzünk ki továbbra is az energiaellátás megreformálásában.” – mondta Dhara Vyas, az Energy UK vezérigazgató-helyettese

Globális trend a szén visszaszorítása

Európában Svédország és Belgium elsők között állította le teljes mértékben a szénhasználatot, azonban az Egyesült Királyság az első G7-ország, amely eléri ezt a mérföldkövet. Franciaország 2027-ig fokozatosan kívánja ezt teljesíteni, Kanada pedig 2030-ig szabott időt magának. Európa vezető gazdasága, Németország a jelenlegi tervek szerint 2038-ig nem készül ilyesmire.

Az ezt követő újabb feladat a gázfelhasználás csökkentése és a megújuló energiaforrások további növelése lesz. Az újonnan megválasztott munkaügyi kormány a szigetországban 2030-ra szeretné elérni, hogy 2030-ra az áramtermelésből származó kibocsátás zéró legyen.

Bár Európában minden nagy ország igyekszik a fosszilis energiahordozók használatát visszaszorítani, globális szinten továbbra is évente 1,1%-kal nő a felhasználás. Ennek egyik fő oka Kína. Az ázsiai ország a globális széntüzelésű termelés 54,9%-át adja, azonban fosszilis forrásainál hétszer nagyobb megújulóenergia-kapacitással rendelkezik.

Christine Shearer, a Global Energy Monitor kutatási elemzője szerint 2035-ig sok munka vár a világ fejlett országaira, azonban az elköteleződés gyakran gyorsabban teljesíti a teljeskörű kivonást a vártnál. A politikai környezet zöld iránya képes lehet megnyitni az utat az olcsóbb és környezetbarátabb alternatívák előtt.