Betámadta a Sorare platformját a brit szerencsejátékos hatóság

Az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottsága eljárást indított a blokklánc-alapú fantasy sportjátékok üzemeltetője, a Sorare ellen, mert a vádak szerint engedély nélküli szerencsejáték-szolgáltatást nyújt. A franciaországi székhelyű vállalatnak október 4-én kell megjelennie a brit bíróság előtt. Nem sűrűn tesz ilyen lépéseket a brit szerencsejátékos hatóság, de a mostani lépés elvileg már három éve készülődött. A The Guardian angol újság szerint a Szerencsejáték Bizottság 2005-ös megalakulása óta eddig mindössze egyetlen büntetőeljárást indított.

A Sorare értelemszerűen tagadja a vádakat

A hatóság a mostani ügyről elég kevés információt közölt közleményében, nagyjából annyit, ami ennek az írásnak az első mondata. A Sorare válaszában hangsúlyozta, hogy megtámadják értelemszerűen a vádakat és minden formában tagadják, hogy a Sorare a brit törvények alapján szerencsejáték-terméknek minősül. A platform gyűjthető digitális kártyákat kínál nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában. A játékosok az általuk összeállított NFT fantáziacsapattal versenyeznek a ligákban, az egyes csapatok sportolóinak teljesítménye az adott heti valós aktivitásukon, teljesítményükön alapul. A játékosok által összeállított csapatok pontokat gyűjtenek a sportolók teljesítményei alapján. Lehet játszani fantasy ligát labdarúgás, baseball vagy éppen kosárlabda vonatkozásában is.

Emellett a Sorare gyűjthető sportolói kártyákat is kínál NFT formájában, amelyeket etherért lehet venni és eladni. Egyes ilyen NFT-k ára sok százezer dollár is lehet. A Szerencsejáték Bizottság 2021 októberében indított vizsgálatot a Sorare ellen. Aztán a hatóság 2023 júliusától már megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a vizsgálat állását. A The Sorare Ramble podcast szerint a Sorare-t Franciaországban is hasonló vádakkal támadta meg a hatóság, de ott még azelőtt megegyezés született, hogy az ügy bíróság elé került volna. A 2018-ban alapított Sorare eredetileg csak kriptovalutát fogadott el a játékosoktól, de 2023-ban megváltoztatta a politikáját. Azóta fiat pénzt is lehet használni a platformon.