A bitcoin árfolyamával a Stacks blokklánc natív tokenje is emelkedik

Az elmúlt hét alatt a Bitcoin hálózatra második rétegként épülő Stacks blokklánc natív tokenje, az STX 30%-os emelkedést mutatott. A kereskedési volumene szintén megduplázódott, felülmúlva a BTC szeptemberi teljesítményét.

Az STX árfolyamának emelkedése többek között annak tudható be, hogy a közösség készül a „Nakamoto kiadásként” ismert frissítésre, ami várhatóan október 9-én lép életbe. A fejlesztők célja, hogy gyorsabbá tegyék a tranzakciókat és gyarapítsák a Bitcoin felhasználási eseteit. Ezek között szerepelnek az okosszerződések, illetve más, decentralizált pénzügyekkel kapcsolatos funkciók a Bitcoin alaprétegén. A Stacks továbbá elindítja az sBTC-hídját, amelyen keresztül a felhasználók BTC-iket a Stacks gazdaságában használható coinokra cserélhetik.

A mérföldkő megünneplésére a Stacks több mint mint 20 fejlesztői workshopot rendez világszerte, ahol a résztvevők STX tokeneket is szerezhetnek.

A felkészülés jegyében a Solana és az Aptos is bejelentette az sBTC integrációját, ami lehetővé teszi, hogy a fejlesztők beépítsék az sBTC-t decentralizált alkalmazásaikba. Ezáltal a Bitcoin-tulajdonosok többféleképpen is felhasználhatják vagyonukat, nemcsak kereskedésre, hanem például DeFi projektekben vagy NFT-piactereken való részvételre.

Mi a helyzet az STX árfolyamával?

A fejlesztések növelik a felhasználók érdeklődését a Stacks iránt. Szeptember 7-én például a Stacks Foundation közzétette, hogy augusztusban 1400 okosszerződést telepítettek, ami 30%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

Okosszerződések a Stacks hálózatán.

Okosszerződések a Stacks hálózatán.

A DefiLlama elemzőcég által összeállított adatok továbbá azt mutatják, hogy a Stacks hálózaton a decentralizált tőzsdék (DEX) kereskedési volumene is drámaian megnőtt: 100 dollárról 31 480 dollárra ugrott szeptember 17. és 25. között. A platformon zárolt teljes érték (TVL), amely a felhasználói bizalom mérésére is alkalmas, szintén 70%-kal nőtt, elérve a 112,5 millió dollárt.

A platformon zárolt teljes érték (TVL).

A bitcoin árfolyamának BTC Price BTC Price növekedése szintén hozzájárul az STX erősödéséhez. A BTC értéke március 14-én például megdöntötte a 73 835 dollárt, amit az STX is követett, és április 1-jén 3,84 dolláros rekordot ért el. Az amerikai jegybank közelmúltbeli 50 bázispontos kamatcsökkentése szintén pozitív hatással volt a bitcoinra, amely szeptember 26-án 65 800 dollárra emelkedett. Az STX most is felült a trendre, és nyolchetes csúcsot ért el, 2,07 dolláron zárt szeptember 26-án.

Tekintettel pedig arra, hogy a piaci szereplők a BTC árának emelkedését várják, a Stacks még jelentősebb szereplővé válhat a kriptovaluta-szektorban.

STX/USD, napos chart, Binance