Nagy dobásra készül Kína, kilőhet a BTC árfolyama?

Kína azt tervezi, hogy akár 142 milliárd dollár tőkét juttat a legnagyobb állami bankokba, ami növelheti a likviditást, és közvetetten ösztönözheti a bitcoinba való befektetést.

A kormány célja, hogy a tőkeemeléssel növelje a bankok hitelezési kapacitását, amely fontos szempont lehet a gazdasági növekedés elősegítésekor – különösen most, amikor az ország gyengébb gazdasági teljesítménnyel küzd. Az intézkedés nem sokkal az után került napirendre, hogy az amerikai Federal Reserve 50 bázispontos kamatcsökkenést hajtott végre, aminek következtében a BTC árfolyama is meglódult.

Kapcsolódó: 50 bázisponttal csökkentette a Fed a kamatokat, 62 500 dollárig ment a Bitcoin

A Bloomberg jelentése szerint Kína a támogatást új államkötvények kibocsátásából fogja finanszírozni. Ha a tervek szerint haladnak, a 2008-as gazdasági válság óta ez lesz az első alkalom, hogy Peking ekkora összeget juttat a nagybankoknak.

A kínai gazdaság helyreállítása céljából a bankok egyébként már megtették az első lépéseket, például jelentős mértékbe csökkentették a jelzáloghitelek kamatlábát és mérsékelték az irányadó kamatlábakat. Mindezek ellenére a két legnagyobb bank, az Industrial & Commercial Bank of China Ltd. és a Bank of China Ltd. továbbra is komoly kihívásokkal küzd. Hao Hong, a Grow Investment Group vezető közgazdásza szerint a kormány lépése fiskális ösztönzőnek tekinthető és stabilizálhatja a bankokat.

Hogyan befolyásolhatja Kína döntése a BTC árfolyamát?

A kínai hatóságok felszólították a nagybankokat, hogy támogassák a gazdaságot azáltal, hogy olcsóbb hiteleket nyújtanak a kockázatosabb hitelfelvevőknek. Ezek az olcsóbb hitelek növelhetik a fogyasztói kiadásokat és a kockázatosabb eszközökbe, mint például a bitcoinba (BTC) való befektetést.

Amikor pedig a hitelfelvételi költségek alacsonyak, a bitcoinhoz hasonló eszközök gyakran jól teljesítenek. Lyn Alden közgazdász szerint tehát mindez azt jelenti, hogy Kína pénzügyi ösztönző programjai akár a Bitcoin értékének növekedését is előidézhetik. Fontos azonban megjegyezni, hogy Kína 2021-ben kriptotilalmat rendelt el, s azóta inkább ellenséges álláspontos képvisel a digitális eszközökkel szemben. Emiatt sokan megkérdőjelezik, hogy az állami bankoknak szánt tőkeinjekció valóban hatással lehet majd a BTC árára.