Mutatjuk, melyek a legveszélyesebb migrációs útvonalak

Az elmúlt évtizedben a világ számos pontján erősödött a migráció, ám a veszélyek, amelyekkel a menekültek szembesülnek, egyre növekvő aggodalomra adnak okot. Az International Organization for Migration (IOM) legfrissebb adatai alapján a Földközi-tenger továbbra is a legveszélyesebb útvonal a menekültek számára, akik a háború, üldöztetés vagy gazdasági nehézségek elől próbálnak elmenekülni.

Földközi-tenger: A legveszélyesebb migrációs útvonal

A 2014 és 2024 között több mint 30 000 ember halt meg vagy tűnt el a Földközi-tenger nyugati, középső és keleti részein. Ezt a magas számot leginkább a 2015-2016-os években tapasztalt nagyarányú migrációs hullámnak tulajdonítják. Ekkor jelentős menekülthullám érkezett Európába a Közel-Kelet és Afrika háborús övezeteiből. Az IOM jelentése szerint ezek az évek összességében az összes haláleset és eltűnés 30%-áért felelősek.

migrációs grafikon

Egyéb veszélyes útvonalak

Bár a Földközi-tenger a legveszélyesebb, más útvonalak is nagy kockázattal járnak. Az elmúlt tíz évben a Sahara-sivatag átkelése során 6316 ember halt meg vagy tűnt el, míg az USA-Mexikó határ átlépésekor 5431 halálesetet regisztráltak. Az Atlanti-óceánon a Kanári-szigetek felé vezető útvonalon 4828 ember vesztette életét vagy tűnt el, míg az Afganisztán és Irán közötti átkelés 3092 halálesetet eredményezett.

Halálesetek okai és az adatok forrása

Az IOM adatgyűjtése során azokat a haláleseteket és eltűnéseket vette figyelembe, amelyek szállítási balesetek, hajótörések, erőszakos támadások vagy egészségügyi komplikációk következményei. Ezeket az eseteket az érintett országok kormányai, médiaforrások és nem kormányzati szervezetek jelentették, illetve az IOM helyszíni felmérései is hozzájárultak az adatok összegyűjtéséhez.

Az áldozatok száma valószínűleg magasabb lehet, mint a hivatalosan regisztrált esetek, mivel sok esetben nincsenek megbízható feljegyzések, különösen a nehezen elérhető területeken. Fontos megjegyezni, hogy a menekülttáborokban történt halálesetek, valamint a kitoloncolást követően bekövetkező halálesetek nem szerepelnek ezekben a statisztikákban.

A migrációs trendek hatásai

Az elmúlt években tapasztalható migráció nem mutatott csökkenő tendenciát, különösen 2022 és 2023 között, amikor az afrikai és ázsiai útvonalakon is jelentősen emelkedett a halálesetek száma. Az éghajlatváltozás, a fegyveres konfliktusok és a politikai instabilitás is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen kénytelenek elhagyni otthonaikat, gyakran életveszélyes útvonalakat választva a meneküléshez. A Földközi-tenger menti helyzet különösen súlyos, ahol a túlzsúfolt és gyakran rossz állapotú menekültcsónakok növelik a tragédiák esélyét, továbbá a csempészhálózatok is kihasználják az emberi szenvedést.

Ezen túlmenően a gazdasági menekültek is jelentős számban érkeznek, akik nem közvetlen háborús konfliktusok vagy üldöztetések elől menekülnek, hanem jobb életkörülmények után kutatva kelnek útra. Ez további kihívások elé állítja a befogadó államokat, hiszen a gazdasági menekültek integrációja más jellegű támogatásokat igényel. Ezenkívül megnehezíti a tényleges politikai menekültek helyzetét is, mivel a fogadó országok gyakran szigorítanak a bevándorlási szabályokon, hogy kezeljék a helyzetet. Így mind a gazdasági, mind a politikai menekültek felesleges veszélyeknek vannak kitéve, miközben próbálnak biztonságos helyre jutni.

Következtetés

A migrációs útvonalak továbbra is komoly globális kihívást jelentenek, különösen a Földközi-tenger és a Szahara területein. A statisztikai adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy a nemzetközi közösségeknek mielőbb lépéseket kell tenniük a menekültek biztonságának javítása és a veszélyes útvonalak csökkentése érdekében. Ezen régiók különösen nagy odafigyelést és forrásokat igényelnek a további tragédiák megelőzése céljából.