Ítéletre vár Moshe Hogeg, a $TOMI scam-kriptovaluta társalapítója

Moshe Hogeg, izraeli kriptovaluta-vállalkozó, több csalással és pénzügyi visszaéléssel kapcsolatos ügybe keveredett bele. A startup-vállalkozó számos sikeres technológiai vállalat, köztük a Sirin Labs nevű vállalat, elindítását követően az utóbbi években inkább átverési kísérleteiről és jogi problémáiról vált ismertté.

Hogeg 2023-ban társalapítója volt a tomiNET nevű kriptovalutának, most azonban bíróság elé kell állnia, miután legújabb projektje is kudarcot vallott. Az izraeli rendőrség 2021-ben tartóztatta le, miután két kollégája is pert indított ellene.

Moshe Hogeg, az izraeli csaló

Az izraeli vállalkozó és a kriptovaluták lelkes támogatója, Moshe Hogeg, a Sirin Labs nevű startuppal vált közismertté. A blokklánc-alapú okostelefon mellett azonban az utóbbi években inkább botrányaival és csalási kísérleteivel volt tele a globális sajtó.

A Sirin Labs, a Stox és a Leadcoin mögött álló Hogeg ellen 2021-ben indítottak eljárást, és tartóztatták le, miután két kollégája is pert indított ellene. A meg nem nevezett kollégák szerint Hogeg arra ösztönözte őket, hogy rávegyék barátaikat és családtagjaikat, hogy fektessenek be az előbb említett projektekbe, amit aztán csődbe visznek.

Hogeg olyan vádakkal is szembesült, miszerint kábítószeres orgiákat rendezett vállalkozásai irodáiban. A vállalkozó tagadta a vádakat, egy hónapos fogva tartás után házi őrizetbe helyezték át. Hogeg viszonylag szabadon tölti hétköznapjait, ugyanakkor a rendőrség két éve tartó nyomozása következtében arra jutottak, adócsalással, pénzmosással, hamisítással és lopással jutott el oda, ahol most tart.

A 2023 októberére tervezett ítélet közel egy éve várat magára, mivel a közel-keleti konfliktus prioritást élvez jelenleg minden igazságszolgáltatási üggyel szemben.

A tomiNET összeomlása

Hogeg 2023 januárjában társalapítója volt a tomiNET kriptovaluta-projektnek. A $TOMI kriptovalutát azzal az elképzeléssel hozták létre, hogy növelje a digitális szabadságot, és egy demokratikusabb és decentralizáltabb internetet hozzon létre.

A $TOMI 2023 januárjában 1,15 dolláros árfolyamon debütált a piacokon, az eszköz pedig hamar elérte történelmi csúcsát, a 7,13 dollárt. Ezt követően a kriptovaluta teljesen szembement a piaccal. Ameddig a BTC és az ETH árfolyama folyamatosan emelkedett, a $TOMI változatlan maradt.

A felhasználók úgy érezték, a projekt nem nyúlt védelmet az ügyfeleknek, sőt, konkrétan egy átverés. Ezt követően jelentek meg az első figyelmeztető posztok az X-en. A projekt az aggodalmakra igyekezett megnyugtató választ adni, azonban egy év elteltével szinte teljesen elértéktelenedett az eszköz.

Kilátások Hogeg és a $TOMI számára

Cikkünk írásakor az eszköz árfolyama 0,05 dollár, piaci kapitalizációja pedig 8,3 millió dollárra zsugorodott a kezdeti 110 millió dollárról.

A $TOMI árfolyamának alakulása, forrás: CoinMarketCap

Azt követően, hogy Hogeg-et korábban már szexuális bűncselekmények elkövetésével is vádolták, nem sok jó vár rá az izraeli igazságügyi minisztériumon. Egyes információk szerint az izraeli vállalkozó biztosan börtönbe kerül, ugyanakkor a hivatalos ítéletre még várni kell.