100 000 dolláros támogatásban részesült a Bitcoin adattárának fejlesztője

A BIP-ek, vagyis a Bitcoin Improvement Proposals, olyan formális dokumentumok, amelyeket a fejlesztők nyújtanak be. Az új funkciók hozzáadására, protokollmódosításokra és hibajavításokra készült dokumentumok gyűjteménye fórumszerűen épül fel, karbantartása rendkívül időigényes, ugyanakkor a felhasználói élményt javítja.

A Maelstrom befektetési alap jelentős anyagi támogatást nyújt a BIP adattár fenntartásához. Jon Atack 2019 óta számít Bitcoin Core fejlesztőnek, ami azt jelenti, szabadkeze van a Bitcoin kódbázisának szerkesztésében.

A Bitcoin BIP adattár szerepe

A Bitcoin fejlesztésére irányuló javaslatok gyűjteménye egy decentralizált és nyílt fórum, ahol a közösség a jövőbeni technikai fejlődést igyekszik formálni. Az új funkciók, szabványok vagy javítások a Bitcoin hálózatán BIP-ek formájában kerülnek benyújtásra, ami részletes leírást ad az új javaslatról.

A megvitatást és elfogadást követően három különböző BIP-típusba kerülnek besorolásba. A BIP 32 a hierarchikus determinisztikus tárcákra vonatkozó szabványt, a BIP 39 a kulcsszó-alapú tárcajavaslatokat, a BIP 141 pedig a tranzakciós kapacitást igyekszik összegyűjteni.

Támogatás a BIP adattár fejlesztésére

Az Arthur Hayes által alapított és vezetett Maelstrom befektetési alap 2022-ben indult, célja elsősorban a kriptovalutákra és a decentralizált pénzügyekre fókuszáló infrastruktúrák fejlesztése. A jellemzően 100 – 250 ezer dollár közötti összegeket befektető alap most Jon Atack-ot, vezető Bitcoin-fejlesztőt, támogatja, hogy maximálisan munkájára tudjon összpontosítani.

„Jonnak teljes szabadkeze van abban, hogy a világ bármely pontjáról a Bitcoin kódbázis bármely részén dolgozhasson addig, ameddig ezt szeretné csinálni. Jon a Bitcoin-közösség korai fejlesztője és kulcsfontosságú tagja.” – mondta Hayes, a BitMEX kriptotőzsde alapítója

Hayes reméli, a jövőben több jelöltet is támogathat a munkájuk során. Célja azonosítani azokat, akik a Bitcoin-ökoszisztéma következő generációjában kulcsfontosságú szereplői lehetnek.

Folyamatos éberség és frissítések

A közleményben Atack elmondta, a nyílt forráskódú szoftverek, mint a Bitcoin, jelentős szerepet játszanak az emberi szabadság, a hatalom decentralizálása, a magánélet és a szuverenitás fenntartásában. A fejlesztő szerint ugyanakkor ez folyamatos éberséget és rendszeres frissítéseket igényel.

„A Bitcoin hálózata nem tökéletes. További decentralizálásra, éberségre, felülvizsgálatra és frissítésekre van szükség, hogy fenn tudjuk tartani a teljesítményt, az adatvédelmet és a felhasználói élményt. Az időmet elsősorban az olyan javaslatok áttekintésére fogom fordítani, amik elősegítik a Bitcoin hálózatának fejlődését.” – mondta Atack

A Maelstrom Jon Atack százezer dolláros támogatása mellett egy másik támogatást is kiosztott, melyben az OpenSats Bitcoin kezdeményezés fejlesztője részesült. A befektetési alap július 17-én jelentette be, hogy anyagi támogatást fog nyújtani a Bitcoin hálózatán tevékenykedő kiemelkedő fejlesztők számára. A program 50 – 150 ezer dolláros finanszírozást kínál 12 hónapon keresztül. Egyes fejlesztők akár 250 ezer dollárt is felhalmozhatnak munkájukért cserébe.