Több százmillió dollárt oszt szét az EigenLayer airdropja

Az Ethereum egyik legjobban várt új platformja, az EigenLayer, hétfőn 200 millió tokenes airdropot jelentett be.

A jelenlegi árfolyam alapján a jogosultak összesen 720 millió dollárt kapnak. Az allokáció már megtörtént, míg az átruházhatóság és a kereskedés hétfőn kezdődik.

Az EigenLayer teljes kínálatának 12%-át osztják szét

Az első negyedévi airdrop alkalmával az EigenLayer kijelentette, hogy az EIGEN tokenek 15%-át airdrop formájában osztják szét. A hivatalos első és második negyedéves airdropok során a tervek szerint 113 millió, illetve 86 millió tokent osztanak szét, összesen mintegy 200 millió EIGEN-t. Ez az 1,67 milliárdos készlet mintegy 12%-át jelenti.

A jelenlegi 3,6 dolláros árfolyam 6 milliárd dolláros teljes piaci kapitalizációt eredményez, ami megegyezik az Arbitruméval. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a bitcoin kivételével a piac továbbra is medvés.

Az EigenLayer teljes zárolt értékének alakulása. Forrás: The Block

Az EigenLayer tavaly áprilisban debütált az Ethereum tesztnetén, azzal a céllal, hogy lehetővé tegye az ethereum validátorok és eszközbirtokosok számára a más hálózatokon való stakelést. A decentralizált piactér létrehozója, Sreeram Kannan szerint ennek segítségével tovább lehet motiválni anyagilag a validátorokat és stakelőket, így pedig a kisebb hálózatok is biztonságosan növekedhetnek.

Meggyőző airdropok, bizonytalan jövő

Az új token jövője természetesen bizonytalan. Jelenleg nincs olyan futó projekt, amely az érmét használná, és bár vannak hasznos javaslatok, ebben a szakaszban még nem túl világos, hogy mennyire lesznek elfogadhatóak.

Az airdrop lehetősége sokak figyelmét felkeltette. Azonban az elosztási mechanizmust tekintve a legnagyobb nyertesek az üzemeltető és közösségi hozzájáruló bálnák. Ők több ezer vagy több tízezer érmét kaphatnak.

Ezért a következő fordulókban a kis lakossági felhasználóknak, akik továbbra is csak az airdropok céljából vesznek tokeneket, nem érdemes nagy profitban reménykedniük. Hacsak nem találnak más módot, és nem választanak magasabb jutalmazást nyújtó részvételi módszert.

Az airdrop hírének terjedése kezdeti őrületet eredményezhet, ami nagyobb kockázatot és volatilitást eredményezhet. Ezért érdemes lehet hosszabb távra megtartani a tokeneket, amíg az árfolyam magasabbra, például 10 dollár környékére ér.

Az airdropok mellett az EIGEN közvetlen megszerzésének másik módja az októberben induló ösztönző program. A program célja, hogy heti rendszerességgel biztosítson EIGEN-ösztönzőket a minősített stakereknek és a működő csomópontoknak.

Az EigenLayer bejelentése szerint az ösztönző program 2024. augusztus 15-től méri a staking aktivitást, és visszamenőlegesen jutalmazza a résztvevőket. A jutalmak első köre októberben kerül kiosztásra. Az első év során körülbelül 7 millió EIGEN érmét osztanak szét.