Sztrájkokkal nézhet szembe a Volkswagen a gyárbezárások miatt

Európa legnagyobb autógyártója nehéz tárgyalások előtt áll, miután az első megbeszélések eredménytelenül zárultak a vállalat és a munkavállalói érdekképviselet között. A feszültség fokozódik, mivel az IG Metall szakszervezet sztrájkokat helyezett kilátásba, válaszul a tervezett elbocsátásokra és üzembezárásokra, amelyekre Németországban eddig még nem került sor.

Üzembezárások és sztrájkfenyegetés

Az IG Metall új munkaügyi megállapodásokat kíván kialkudni a Volkswagen több mint 130 ezer német dolgozója számára, miután a vállalat felmondta a 1990-es évek közepétől fennálló, a munkahelyeket védő megállapodásokat hat nyugati németországi üzemében. A szakszervezet szerint ezek a lépések elkerülhetetlen elbocsátásokat eredményeznének, amit ők minden erejükkel igyekeznek megakadályozni.

Thorsten Groeger, az IG Metall vezető megbízottja hangsúlyozta: „Az üzembezárások és a tömeges elbocsátások továbbra is napirenden vannak.” December elsejére sztrájkokat helyeztek kilátásba, amennyiben a következő fordulóig nem történik előrelépés.

Volkswagen: A költségek csökkentése elengedhetetlen

A Volkswagen menedzsmentje – élén Arne Meiswinkel személyzeti vezetővel – kijelentette, hogy a költségcsökkentés kulcsfontosságú a vállalat versenyképességének fenntartása érdekében. „Ez az alkalmazottak hozzájárulását is megköveteli” – mondta Meiswinkel a hannoveri tárgyalások után.

A Volkswagen a magas energiaköltségekre és a kínai elektromosautó-gyártókkal való versenyre hivatkozik, amelyek veszélyeztetik a cég pozícióját az európai piacon. A menedzsment szerint elengedhetetlen az átszervezés, hogy megőrizzék versenyképességüket.

A szakszervezet álláspontja

Daniela Cavallo, a Volkswagen üzemi tanácsának elnöke szerint a munkavállalók álláspontja egyértelmű: nem hajlandóak engedni követeléseikből. Hangsúlyozta, hogy a munkások készek a kompromisszumra, de a menedzsmentnek kell megtalálnia a megfelelő megoldást. Groeger továbbá azt is kiemelte, hogy a vállalat hosszú távú sikere mindig a dolgozókkal való együttműködésre épült, nem pedig a konfrontációra.

A jövő kilátásai

A Volkswagen és az IG Metall közötti konfliktus nemcsak a vállalatra, hanem a német gazdaságra is kihatással lehet. A szakszervezet 7%-os béremelést követel, miközben a menedzsment a költségek visszaszorítását tartja elengedhetetlennek. Az elkövetkező hetek tárgyalásai döntő fontosságúak lehetnek, és ha nem sikerül megegyezni, a sztrájkok jelentős gazdasági károkat okozhatnak.