Két év börtönt kapott Caroline Ellison, az Alameda Research feje

Két év börtönbüntetésre ítélték Caroline Ellison-t az FTX-csalás játszott szerepe miatt. Az ügyészek az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb pénzügyi átverésének nevezték társa, Sam Bankman-Fried tetteit.

A 29 éves Ellison bűnösnek vallotta magát hét rendbeli csalás és összeesküvés vádjában, majd tanúskodott Bankman-Fried ellen, akit tavaly 25 év börtönbüntetésre ítéltek.

Ügyvédei benyújtották azt az ítélethozatali kérelmet, amelyben hangsúlyozták, hogy a nő teljesen együttműködött a hatóságokkal, és személyes felelősséget vállalt tetteiért. Egy ilyen súlyos ügyben azonban a megbánás és az együttműködés nem jelenthet szabadulást a börtönből, mondta Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró az ítélethirdetési meghallgatáson.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Ellison valóban „figyelemre méltóan együttműködött”.

„Kizárt, hogy még egyszer ilyesmit tegyen, erről meg vagyok győződve. De a helyzet a következő: ez megtörtént, és ha nem is a valaha legnagyobb elkövetett pénzügyi csalásról beszélünk, az ügy közel áll hozzá” – tette hozzá.

Ellison bánja tetteit, de azok túl súlyosak

Ellison az ítélet felolvasása után keresztbe tette a kezét, és a védőügyvédjei felé nézett, akik korábban váltig állították, hogy a nő börtönbe küldése teljesen szükségtelen, sem a konkrét elrettentés, sem a közvédelem érdekében. Az ítélethirdetés napján Ellison gyors tempóban, egy előkészített nyilatkozatból olvasott fel.

„Nem telik el nap, hogy ne gondolnék azokra az emberekre, akiket megbántottam. Az agyam sem tudja felfogni, hogy mekkora kárt okoztam. De ez nem jelenti azt, hogy nem próbálkozom”mondta.

Ellison 2021-2022 között az Alameda Researcht vezette, amelyet Bankman-Fried alapított. Elmondta, hogy többször is gondolt rá, hogy ott hagyja az üzletet, de „minden alkalommal Sam hangját hallotta a fejében”.

„Nagy bátorság kellett volna ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjam ezt a hangot a fejemben és beszéljek róla. Sajnálom, hogy nem voltam bátor.”

Az ügyészek elmondták, hogy Ellison körülbelül 20 alkalommal találkozott velük, hogy segítsen összerakni az FTX elleni vádakat. Szerintük Bankman-Frieddel ellentétben Ellison „nem ravasz, és nincs bizonyíték arra, hogy a kapzsiság vagy a hatalomvágy vezérelte volna”.

Nishad Singh és Gary Wang, az FTX két másik volt vezetője, akik szintén együttműködtek az ügyészséggel, a tervek szerint október 30-án, illetve november 20-án kapják meg az ítéletet.