Az USA megkezdi az első 4. generációs mobil atomreaktor építését

Az amerikai védelmi minisztérium az Idahói Nemzeti Laboratóriummal (INL – Idaho National Laboratory) közösen megkezdte a Project Pele keretében egy hordozható atomreaktor építését, amelyet a virginiai BWXT Advanced Technologies gyárt. A reaktor végső összeszerelése a tervek szerint 2026 februárjában kezdődik. Valószínűleg ez lesz az első olyan negyedik generációs atomreaktor, amely az Egyesült Államokban termel majd villamos energiát. A prototípus reaktorberendezést úgy tervezték, hogy négy egyenként 6 méter hosszú szállító konténerben tudják szállítani – olvasható a Védelmi Minisztérium sajtóközleményében. A Project Pele csapata jövőre egy beton pajzsszerkezetet épít a tesztpályán, hogy 2026-ban készen álljon a reaktor elhelyezésére.

A Pele projekt

2016-ban a Védelmi Tudományos Tanács (DSB – Defense Science Board) az energiát a jövőbeni katonai műveletek kritikus tényezőjeként határozta meg. Megjegyezte, hogy a harctéri energiafelhasználás valószínűleg jelentősen meg fog növekedni a következő évtizedekben. Ezért a Védelmi Minisztérium Stratégiai Képességek Hivatala (SCO – Strategic Capabilities Office) elindította a Pele projektet, hogy egy negyedik generációs nukleáris mikroreaktort fejlesszenek ki az energiaellátás biztosítására a távoli és elhagyatott területeken is. A Pele projekt a tűz és az erő hawaii istennőjéről kapta a nevét.

2022-ben aztán a Védelmi Minisztérium úgy döntött, hogy folytatja a programot. Ekkor meghatározták, hogy olyan magas hőmérsékletű gázhűtésű (HTGR – high-temperature gas-cooled) mobil mikroreaktorra van szükség, amely több mint három évig képes 1-5 MWe-t termelni üzemanyag-utántöltés nélkül.

Eredetileg két tervet választottak ki, az egyiket a BWXT Advanced Technologies, a másikat az X-energy cégtől. Végül a BWXT mikroreaktor tervére esett a választás, és indulhatott el a fejlesztése.

A Pele projekt célja egy mobil atomreaktor prototípusának öt éven belüli megtervezése, megépítése és bemutatása. A projektet az SCO vezeti az Energiaügyi Minisztériummal, a Nukleáris Szabályozási Bizottsággal, az Amerikai Hadsereg Mérnöki Testületével, valamint ipari partnerekkel együttműködve.

Negyedik generációs fejlett atomreaktor

Pele projekt

Az INL-be való megérkezést követően a mikroreaktort teherautóval szállítják a kísérleti helyszínre, és elhelyezik a beton pajzsszerkezeten belül. A csővezetékek és az elektromos vezetékek összekötik a reaktort az INL speciális elektromos mikrohálózatával. Amint a reaktor végső biztonsági felülvizsgálata befejeződik, a Pele projektcsapat folytatja a kezdeti tesztelési és értékelési tervet.

„Izgatottak vagyunk, hogy végre túljutunk a PowerPoint-on létező reaktorok korszakán.” – mondta Dr. Jeff Waksman, a Pele projekt programvezetője. „Az INL-lel és az Energiaügyi Minisztérium Idahói Üzemeltetési Hivatalával való szoros partnerségünk nemcsak a fejlett reaktorok gyártása, hanem azok hatékony és biztonságos szabályozása terén is élen jár.”

Dr. John Wagner, az INL igazgatója elmondta: „Arra számítunk, hogy a Pele az évtized vége előtt az itt  fejlesztett kísérleti reaktorok új generációjának első tagjai közé fog tartozni”.

A reaktor várhatóan legalább három évig fog működni a laboratóriumban. Ezzel hozzájárul a tiszta, megbízható és szállítható atomenergia használatának demonstrálásához, hogy segítsen kielégíteni az ország katonai bázisainak növekvő energiaigényét. – olvasható a nukleáris energiahivatal sajtóközleményében.

A közlemény megemlíti továbbá, hogy a BWXT a Pele projektből származó tanulságokat felhasználja majd a polgári célú BANR mikroreaktorának fejlesztéséhez is. Ezt az amerikai Energiaügyi Minisztérium Advanced Reactor Demonstration Programja támogatja.