A kriptobűnözés megakadályozását tűzte ki célul Koszovó

A koszovói pénzügyi hírszerző egység az Európa Tanáccsal együttműködve fejleszti a kriptobűnözés felderítésével kapcsolatos lehetőségeit, emellett pedig tovább szigorítja a digitális valutákra vonatkozó szabályozásokat.

Koszovó megteszi a következő lépést a kriptopénzekkel kapcsolatos műveltség fokozása érdekében, ugyanis a helyi pénzügyi vezetők egy többnapos, kriptókkal kapcsolatos workshopon vesznek részt.

Az Európa Tanács szerint a workshopokon a pénzügyi hírszerzés szakértői, a bűnüldöző hatóságok vezetői, az ügyészek és a koszovói központi bank munkatársai vesznek részt. A projekt célja, hogy Koszovó hatékonyabban tudjon fellépni a kriptobűnözés ellen, illetve, hogy megerősítsék a digitális valutákkal és a virtuális eszközszolgáltatókkal kapcsolatos ismereteket.

Az Európa Tanács kiemelte, hogy a foglakozások egyik legfőbb célja, hogy az említett intézmények jobb eszközöket kapjanak a tiltott digitális valutaügyletek nyomon követéséhez és elkobzásához.

A workshop a műveletekkel és a vizsgálatokkal kapcsolatos elemekre is kiterjed. A cél az, hogy a helyi koszovói pénzügyi vezetők olyan készségekkel rendelkezzenek, amelyekkel az Európa Tanács iránymutatásai alapján lefoglalhatják a virtuális eszközöket és kezelhetik a kriptovalutákkal kapcsolatos bírósági eljárásokat.

Fontos kriptoszabályozás jön 2026-ban

Koszovónak még mindig konfliktusokkal kell szembenéznie a nemzetként való legitimitásával kapcsolatban. Érdemes megjegyezni, hogy nagy összegű támogatást kap mind az Európai Uniótól, mind az Egyesült Államoktól.

Az Európai Unió volt az egyik első régió világszerte, amely átfogó szabályozási csomagot fogadott el és hajtott végre a kriptotér szabályozására. A kriptopiacról szóló rendelete (MiCA) 2023 júniusában lépett hatályba. Az EU 27 tagállamának 2026-ig van ideje felkészíteni a helyi vállalkozásokat és intézményeket a MiCA-törvényeknek való megfelelésre, ezt követően már minden szervezet büntethető.

Egyre több tagállam dolgoz ki saját stratégiákat a szabályozások végrehajtására, és az olyan országok, mint Írország és Spanyolország proaktív intézkedéseket hoztak, hogy felkészítsék a digitális eszközökkel foglalkozó cégeket a MiCA életbelépésére.