A Vitalik Buterin által támogatott Celo túlszárnyalta a Tron aktivitását

A stablecoin-tranzakciók piaca jelentősen átalakult az előző ciklushoz képest. Míg 2021-ben az Ethereum felelt a tranzakciók javáért, mostanra a Tron hálózata rendkívüli népszerűségre tett szert. Alacsony tranzakciós költségei és gyors végrehajtása mellett a Tron képes megbízhatóságot biztosítani a piaci szegmensnek.

Ezt a dominanciát bolygathatja meg most a Celo. Az önálló blokklánc szeptember 26-án legújabb frissítésének köszönhetően beáll az Ethereum második rétegű skálázási megoldások közé. A Celo az elmúlt napokban megelőzte többek között a Tron-t is az aktív napi címek számában.

Ethereum Layer 2-es megoldás lesz a Celo

A Celo decentralizált blokkláncát 2017-ben hozta létre Rene Reinsberg és Marek Olszewski. A kétéves finanszírozási kampány során a projekt közel 50 millió dollárt gyűjtött össze a nagyjából 120 millió CELO token értékesítésével, mára pedig a projekt 350 millió dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik.

Az eredetileg mobilbarát blokklánc 2023 júliusában pedzegette meg először azt, hogy beálljon az Ethereum második rétegű skálázási megoldásai közé. A migrálás hátterében az áll, hogy a Celo szorosan kapcsolódik az Ethereum ökoszisztémájához. A projekt jelenleg két teszthálózatot üzemeltet, a Dango-t és az Alfajores-t – utóbbi a mai napon kerül frissítésre, és válik Layer 2 megoldássá.

A váltás számos olyan előnnyel jár, ami segít áthidalni a Celo és az Ethereum közti különbségeket. A nagyobb megbízhatóság és elérhetőség mellett az Ethereum likviditása is kihasználtságra kerül, a költséghatékonyság pedig javulni fog.

A stablecoin-piac átalakulása

A Tron dominanciája a stablecoin-piacon 2024-re megkérdőjelezhetetlenné vált. Az aktív napi címek számában az Artemis elemzőportál szerint csupán a BNB chain volt képes augusztus elején felülkerekedni a Tron-on, azonban a Celo április óta mutatott fellendülése végre célt érni látszik.

Az aktív stablecoin-címek száma, forrás: Artemis

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója, az X-en méltatta a Celo teljesítményét. A kripto-közösség egyik legbefolyásosabb szereplője szerint csodálatos látni, hogy a Celo egyre nagyobb teret hódít, és ezzel növeli a hozzáférést globális szinten az alapvető fizetéseknek és finanszírozásoknak. Buterin szerint a Celo hozzájárulhat ahhoz, hogy az Ethereum jót tegyen a világgal.

A Celo elmúlt félévben mutatott térnyerése mögött egyértelműen az áll, hogy februárban megjelent a hálózaton az USDC, majd az USDT. A Circle adatai szerint jelenleg 40 millió dollárnyi USDC-készlet halmozódott fel a Celo hálózatán, míg a Tether Transparency szerint szeptember 25-én 209 millió dollár értékű Celo-alapú USDT token volt forgalomban.

Az Artemis elemzői szerint a Celo forgalmának a növekedéséhez első sorban a Minipay és a Valora járultak hozzá leginkább. A 2023-ban indult Minipay egyedül 3 millió aktív tárcát halmozott fel 2024 júliusára.

Kilátások a $CELO számára

Az elmúlt 24 órában a Celo működését és döntéshozatali mechanizmusait támogató tokenje, a $CELO, közel 25%-kal értékelődött fel. Az eszköz árfolyama cikkünk írásakor 0,66 dolláron áll. A 2024 márciusában elért lokális csúcsról (1,75 dollár) ugyan több mint 60%-ot esett, de a fejlődő országok tranzakcióira specializálódó projekt az Ethereum megérkezésével jelentős növekedésre tehet szert.

A $CELO árfolyamának alakulása, forrás: CoinMarketCap

Az eszköz történelmi csúcsait a 2021-es bikapiac során érte el, amikor 2021 szeptemberében megközelítette a 8 dollárt. A 2022-es medvepiacon jelentős veszteségeket szenvedett a projekt, az elmúlt két évben szinte stagnált csak az árfolyama.