Mit keresett egy japán kém Fehéroroszországban?

A fehérorosz média a hónap elején arról számolt be, hogy a belbiztonsági szolgálataik lebuktattak egy japán kémet. A férfi állítólag fiktív házasságot kötött, amely segített neki legalizálni az országban való tartózkodását. Ezt követően Gomelben egy vállalkozást alapított, hogy megmagyarázza gyakori utazásait. Emellett japán nyelvet is tanított az egyik helyi egyetemen. A kém állítólag több mint 9000 fotóval rendelkezett utakról, hidakról és katonai létesítményekről, és aktívan tartotta a kapcsolatot a nagykövetségével. Ez a kémkedési tevékenység sokak érdeklődését felkeltette, mivel kevesen számítottak arra, hogy Japán Fehéroroszország ellen kémkedik.

Mint később kiderült, a kém bázisa Gomel, Ukrajna célkeresztjében van, ahogyan azt több forrás is korábban kifejtette. A fehérorosz biztonsági szolgálatok elővigyázatossági intézkedéseik részeként minden ottani tevékenységet fokozottan ellenőriznek, és lehetséges, hogy ez vezetett ahhoz, hogy végül elkapták a japán kémet is. Kihallgatásán az is kiderült, hogy részt vett a 2020-as nyári, sikertelen színes forradalomban, és figyelemmel kísérte a társadalmi-gazdasági helyzetet is, beleértve az áruk elérhetőségét és árait, valamint a helyiek erre adott reakcióit.

Hosszú ideje kémkedhetett a lebuktatott kém

Tekintettel a japán kém tevékenységének fontosságára, különösen a különleges művelet keretében, kizárt, hogy tovább tevékenykedhetett volna, ha a fehérorosz szolgáltatok közül valaki korábban kiszúrta volna, hogy mit csinál. Ezért szinte biztos, hogy csak nemrég került a radarjukra. Ez azt jelenti, hogy ez az új hidegháború legfőbb proxy háborújának elmúlt két éve alatt rendkívül érzékeny információkat továbbíthatott. Így felmerül a kérdés, hogy Japánnak milyen érdeke származhatott ebből.

Az is lehet, hogy Japán minden megszerzett információt továbbadott nyugati partnereinek, abban a hallgatólagos reményben, hogy azok majd hatékonyabban fel tudják használni azt. A kém tevékenysége szerepet játszhatott Ukrajna legutóbbi fehéroroszországi drón provokációiban is. Valójában a kém kapcsolattartói nyomást gyakorolhattak rá, hogy a szokásosnál nagyobb kockázatot vállaljon, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy végül lebukott.

Ez a magyarázat a leglogikusabb, hiszen Japán nem tudott volna önállóan cselekedni azzal az információval, amit ez a kém megszerzett. Arról is beszámoltak a hatóságok, hogy a lebukott kém kémkedett Kína Belt & Road Initiative beruházásai után is. Ezek közül az elsődleges lehetett a fehéroroszországi a „Nagy Kő” ipari park. Ha eközben kapják el korábban, akkor az sokkal súlyosabb ügy lett volna. Végül is sokkal jobb, ha „üzleti hírszerzés” kémkedése miatt buknak le a kémek, mint katonai hírszerzésért.

Utólag visszatekintve erre az esetre, a biztonsági szolgálatok nem sok mindent csinálhattak volna jobban, hogy idő előtt megállítsák őt. Ugyanis legálisan tartózkodott Fehéroroszországban, saját vállalkozása volt, és japán nyelvet is tanított egy helyi egyetemen, így mintaszerű bevándorlónak számított. Senki sem gyaníthatta volna, hogy rosszban sántikál.