A globális pénzkínálat növekedése a Bitcoin felfutásáról árulkodik

Legújabb kutatások szerint a Bitcoin árfolyama és a globális pénzkínálat (M2) között erős korreláció tapasztalható. A globális pénzkínálat magában foglalja a készpénzt, a bankszámlákon lévő pénzt, valamint az egyszerűen átváltható pénzügyi eszközöket, mint például a rövid lejáratú betétek.

A globális pénzkínálat 2024 márciusában ismét növekedésnek indult. A Lyn Alden Investment Strategy kutatása szerint a Bitcoin az esetek több mint 80%-ában a globális pénzkínálat irányába mozog, ezzel túlteljesítve minden más kockázatos eszközt.

Bitcoin likviditási barométer

2024-ben a globális pénzkínálat (M2) alakulása fontos szerepet játszik a gazdasági folyamatokban. Az M2 pénzmennyiség 2022 tavaszától 2024 tavaszáig visszaesést mutatott, ugyanakkor 2024 márciusában ismét növekedésnek indult, mostanra pedig az Egyesült Államok pénzkínálata átlépte a 21,1 billió dollárt.

A globális likviditás bővülése mögött olyan összefüggések állnak, mint az infláció csökkenése és a gazdaság stabilizálódása. A növekvő pénzkínálat hozzájárulhat a pénzügyi piacok élénküléséhez, beleértve a kriptovalutákat és a részvényárfolyamokat is. Lyn Alden kutatása szerint a Bitcoin 83,2%-ban, az S&P 500 81,2%-ban, az arany pedig 68,1%-ban egyezik az M2 pénzkínálat mozgásával.

Alden megjegyezte, hogy a Bitcoin 2013 májusa és 2024 júliusa alatt mutatott 0,94-es korrelációja az M2 pénzkínálattal arra enged következtetni, hogy a Bitcoin értékes makrogazdasági eszközként akár két éven belül elérheti a 200 000 dolláros árfolyamot.

A növekvő pénzkínálat és a bikapiac

A hét elején a Game of Trades elemzőplatform az X-en rávilágított, hogy az M2 pénzkínálat 1960 óta a legnagyobb zsugorodást érte el idén tavasszal. A pénzkínálat csökkenése az amerikai jegybank inflációkezelési stratégiájának köszönhetően mélypontot ért el 2024 márciusában, majd ismét növekedésnek indult.

Az elmúlt hat hónapban mért 2%-os növekedésnek következtében már 21,17 billió dolláron áll. Amennyiben fennáll az elmúlt tíz évben mért tendencia, úgy a Bitcoin a pénzkínálat növekedésével – ami egybeesik az év utolsó negyedévének a kezdetével – jelentős megugrásra készül.