Egy friss elemzés rámutat a BTCFi bővülési lehetőségeire

Miközben a Bitcoin egyre jobban szilárdítja pozícióját a mainstream pénzügyek világában, a Bitcoin-alapú decentralizált pénzügyi termékek (BTCFi) növekedési lehetőségei is bővülnek. A Cointelegraph Research nemrégiben tett közzé egy, a HTX Ventures által készített jelentést. Ez azt vizsgálja, hogy az olyan projektek, mint a Babylon és a Fractal Bitcoin hogyan feszegetik a BTCFi határait. A jelentés tökéletesen megmutatja, hogy a Bitcoin javuló programozhatóságát hogyan használják majd fel fejlett pénzügyi alkalmazások létrehozására.

Babylon natív stakelés

A BTCFi egyik kiemelkedő narratívája a Babylon által bevezetett Bitcoin natív stakelése. Történelmileg stakelés em létezett a Bitcoinon. Azonban a Schnorr aláírások bevezetése a 340-es Bitcoin Fejlesztési Javaslatban (BIP), a Taproot frissítése a BIP 341-ben, és a Bitcoin szkriptnyelvének, a Tapscriptnek a frissítése a BIP 342-ben új lehetőségeket nyitott meg. A Bitcoin mostantól támogatni tud összetettebb intelligens szerződéseket. A Babylon kihasználja ezeket a funkciókat, hogy növelje a stakelési tranzakciók hatékonyságát és adatbiztonságát. A HTX jelentése szerint a Babylon már több tucatnyi projektet vonzott be, amelyekkel likviditást tud generálni az ökoszisztémájában. Említésre méltó példa a StakeStone, amely natív stakelési hozamot biztosít különböző második réteges hálózatokon. Aztán ott az Uniport, egy interoperabilitási protokoll, amely a Bitcoin ökoszisztéma eszközeit, például a BRC20 tokeneket, az RGB és a Taproot eszközöket az Ethereumra portolja. A Chakra, egy zéró-tudás bizonyításokon alapuló restaking protokoll, szintén a Babylon-t fogja használni.

Fractal Bitcoin

A Fractal Bitcoin oldalláncok hálózata, amely a Bitcoin Core virtualizált példányainak futtatására támaszkodik. Ez egy rekurzív, többrétegű rendszert hoz létre, amely lehetővé teszi a jobb skálázást az alapréteg megváltoztatása nélkül. A Fractal rekurzív struktúrája a fraktálmintákra emlékeztet, innen a neve, és elméletileg képes skálázhatóságot biztosítani a konszenzus és a hálózati biztonság fenntartása mellett. A hálózat a Bitcoin Core több példányát futtatja párhuzamosan, amelyek mindegyike önállóan validálja a saját láncát. A Bitcoin Core minden egyes példánya autonóm módon működik, és a belső érvényesítéshez a Bitcoin protokoll öröklött szabályait használja. A Fractal időszakonként bizonyítékokat küld a fő láncra, hogy a példányokat a főhálózathoz rögzítse. Ez a moduláris megközelítés lehetővé teszi a kompatibilitást az Ordinals BRC-20 tokenekkel és a Rúnákkal (Runes). Ez az összekötési folyamat biztosítja, hogy a nagyobb kapacitással működő virtuális példányok ellenére a tranzakciók ugyanolyan biztonsággal érik el a valildációt, mint a Bitcoin mainnet.

A Fractal elvileg diszkrét naplószerződéseket használ az eszközátviteli interfészéhez. Ezek bár megkönnyíthetik a láncok közötti kereskedést, nem működhetnek valódi áthidaló mechanizmusként, amely lehetővé teszi a Bitcoin mainnet és a Fractal oldalláncai közötti mozgást. A Fractal egy Cadence bányászati mechanizmussal is rendelkezik. A Cadence bányászat során a Fractal Bitcoin-hálózaton előállított minden harmadik blokk egyesíthető a Bitcoinnal, így a Bitcoin-bányászok egyszerre validálhatják a Bitcoin és a Fractal Bitcoin blokkjait, extra számítási erőforrások nélkül. A Fractal tehát kihasználja a Bitcoin biztonsági infrastruktúráját. A blokkok fennmaradó kétharmadát azonban kizárólag a Fractal hálózat számára kell bányászni.

Konkluzió

A részletes bemutatás mellett konkluzióként megemlíthető, hogy a Bitcoin árfolyama, a növekvő kereslet egyaránt a BTCFi iránti igények növekedéséhez fog vezetni. Ez pedig egyértelműen rávilágít, hogy a Bitcoin szerepe bőven túlmutat a digitális arany szerepkörön.