Elutasítási tartományba került a Bitcoin dominanciája, hatalmas altcoin szezon várható

Az altcoin szezon egy piaci jelenség, amikor a kisebb piaci értékkel rendelkező kriptovaluták árfolyama parabolikus felfutásba kezd. Ez az időszak általában akkor következik be, amikor a Bitcoin már kellő növekedést produkált, a befektetők pedig kisebb projektekbe helyezik át a profitot.

Az elmúlt három hétben a kriptopiac közel 20%-ot erősödött, a Bitcoin dominanciája pedig közel 59%-nál tetőzött. A visszafordulás megnyithatja a zsilipet az elmúlt évek legjobban várt altcoin szezonja előtt.

Kulcsellenállással néz szembe a Bitcoin-dominancia

A Bitcoin-dominancia az a mutató, amekkora részt a Bitcoin a teljes kriptovaluta-piacból birtokol. A Bitcoin 2022 novembere, az FTX összeomlása óta, túlteljesíti a piacot. Az akkor mért 39%-ról a Bitcoin dominanciája egészen 58,6%-ig emelkedett.

A Bitcoinsensensus X-elemzőportál szerint azonban ezen a szinten az eszköz egy kulcsfontosságú ellenállásba ütközött, ahonnan várhatóan visszapattanhat a dominancia. A Bitcoin dominanciájának a visszaszorulása pedig elhozhatja a már sokak által várt altcoin szezont.

A Bitcoin dominanciájának technikai elemzése, forrás: TradingView

Ahogyan az a grafikonon látszik, a Bitcoin dominanciája áttörte a korábbi 47,5%-os és 53,8%-os ellenállást is. A jelenlegi 58,3%-os ellenállás azonban az összeszűkülő ék alakzatból adódóan könnyedén lehet elutasítási tartomány.

A jelenleg 57% körül álló Bitcoin-dominancia igazodik az 50%-os Fibonacci visszakövetési szinthez. Amennyiben az eszköz – jelen esetben a BTC.D – folytatja csökkenő trendjét, az altcoinok hatalmas emelkedést produkálhatnak.

Jelentős felfutást produkáltak az altcoinok

A múlt szerdán eszközölt 50 bázispontos kamatvágás óta a kriptovaluta piac – leszámítva a Bitcoint és az Ethereumot – 10%-os felfutást produkált.

Az elmúlt hét nap legjobban teljesítő kriptovalutái, forrás: CoinMarketCap

A CoinMarketCap adatai szerint az elmúlt hét napban a Bittensor ($TAO) 71%-os, a Sei ($SEI) 66%-os, a Sui ($SUI) pedig 45%-os növekedést produkált. Érdemes kiemelni az AI-alapú kriptovalutákat, melyek közül a $NEAR további 30%-os, a $RENDER pedig 28%-os értéknövekedést generált.

Közeledik az altcoin szezon

Sokan abban reménykednek, hogy a szeptemberi kamatvágás megadta az alapot ahhoz, hogy az év utolsó negyedévében soha korábban nem látott felfutásnak lehessünk szemtanúi. Ehhez hozzájárulhat a Federal Reserve által előirányzott 50-75 bázispontos kamatvágás a novemberi és decemberi FOMC üléseken.

Az utolsó negyedévben a Bitcoin 2013 óta átlagosan 88%-os növekedést produkált, csak tavaly a felértékelődés meghaladta az 56%-ot a CoinGlass adatai szerint. Mindeközben az Ethereum az elmúlt négy évből háromszor is pluszban zárta az utolsó negyedévet, tavaly pedig 36%-ot erősödött a piacvezető altcoin.

Amennyiben a Bitcoin dominanciája ténylegesen elutasítja az 57%-os szintet, ténylegesen elkezdődhet az „igazi” altcoin szezon, ahol parabolikus felfutások következhetnek be. Az ígéretes technikai jelek ellenére azonban még túl korai lehet ezt hirdetni. A Blockchain Center szerint az 50 legjobb altcoinnak csupán 31%-a teljesített jobban a Bitcoinnál az elmúlt 90 napban, az altcoin index mértéke pedig 31 ponton áll.

Az altcoin season index alakulása, forrás: Blockchain Center

A mutató 75 pontnál éri el azt, amikor tényleges altcoin szezonról beszélhetünk. Bár az emelkedő pontszám reményt adhat a hosszú távú befektetőknek, további nyereségekre van szükség ahhoz, hogy az altcoinok átvegyék az irányítást.