Nem számít szabadnak Magyarország a globális megfigyelőszervezet szerint

A Statista egyik jelentésében azt vizsgálta meg egy globális megfigyelőszervezet segítségével, hogy mely országok szabadok vagy épp elnyomottak a világon.

A Freedom House megfigyelőszervezet globális szabadságindexe szerint Irán 2024-ben a 100 pontból mindössze 11 pontot ért el, ami egy ponttal rosszabb, mint 2023-ban, és az országot a „nem szabad” kategóriába sorolta. Ezt a szabadságindexet a demokrácia egyik legfontosabb mérőszámának tekintik, és a segítségével megállapítható, hogy melyek a világ legszabadabb és legelnyomottabb nemzetei.

Ezen az indexen Irán egy ponttal jobb helyzetben van, mint Jemen, és egy ponttal rosszabb helyzetben, mint Kuba, Laosz és Bahrein. Annak ellenére, hogy az Iráni Iszlám Köztársaságban rendszeresen tartanak választásokat, ezek nem felelnek meg a demokratikus normáknak, nagyrészt az Őrök Tanácsa nevű, gyakorlatilag illegálisan működő szervezet befolyása miatt.

Emellett a Freedom House az ország alacsony pontszámát azzal indokolta, hogy a másként gondolkodók teljesen el vannak nyomva, különösen a 2022-es „Nők, élet, szabadság” felkelést követően.

Az indexhez összesen 210 országot és területet elemeztek a polgári szabadságjogok szintje alapján, majd a „szabad”, „részben szabad” vagy „nem szabad” kategóriába sorolták őket. És bár a demokrácia közel két évtizede hanyatlik, a jelentés 51 évvel ezelőtti első kiadása óta javult a globális helyzet. Akkoriban 148 országból 44-et tekintettek „szabadnak”, míg ma 210 országból 81-et.

Érdemes megnézni az alábbi ábrán Magyarország helyzetét is, ugyanis míg Európa nagy részét a „szabad” kategóriába sorolták, addig hazánk már csak „részben szabad” minősítést kapott, mivel a maximum elérhető 100 pontból mindössze 65-öt ért el.

Szabadság szintje Magyarország