Miben van igazuk a Solana-kritikusoknak és miben tévednek?

Túl sok tokent bocsát ki a Solana? Mítoszok és tények a botokról és támogatásokról.

A Solana az év elején az egyik legígéretesebb blokkláncként indult. A felfújt tranzakciós volumenekről, a magas bottevékenységről és a hálózati validátoroknak havonta kifizetett több százmillió dollárról szóló jelentések azonban az iparág legvitatottabb témáivá váltak.

Néhány állítás részben igaz, míg mások félrevezetők.

Állítás: A Solana inflációs rátája túl magas

Néhány iparági megfigyelő kritizálja a hálózatot magas inflációs rátája miatt, gyakran idézve a Messari statisztikáját, amely szerint az SOL forgalomban lévő mennyisége 13,4%-kal nőtt az elmúlt év során.

A SOL forgalomban lévő készletének növekedése. (Messari)

A Solana tényleges inflációs rátája a SOL Price SOL Price teljes kínálatára vonatkozóan 2021-ben 8%-kal indult. 2023. szeptember 6-ra körülbelül 5%-ra csökkent. A hálózat tervezi az infláció éves 15%-os csökkentését, amíg el nem éri a célzott 1,5%-os rátát.

Hosszú múltra tekint vissza az olyan hálózatok támogatása, amelyek gyorsak, de a kapcsolódó mutatók aggodalomra adnak okot a Solana gazdasági modelljének jelenlegi fenntarthatóságával kapcsolatban.

A Solana augusztusban 31 millió dollárt keresett tranzakciós díjakból, amelyből 15,5 millió dollárt megsemmisítettek az 50%-os díjégetési mechanizmusán keresztül. A hálózat 335 millió dollárt fizetett ki blokkjutalmakban, ami azt jelenti, hogy 319,7 millió dollárral többet “költött”, mint amennyit díjakból szerzett a Token Terminal adatai szerint.

Ehhez társul az augusztus hónap átlagos token ára, amely 147,76 dollár volt, és a becslések szerint naponta 73 327 SOL került a Solana gazdaságába az egész hónap folyamán.

„Naponta nagyjából 10 millió dollár értékben nyomtatnak Solanát (az SOL árától függően). Ez rengeteg pénz, amely a validátorokhoz kerül, akik könnyen visszaforgathatják ennek egy részét a tranzakciós díjakba, hogy növeljék a DEX volumeneiket” – mondja a kriptóedukátor DB Crypto, aki a blokklánc egyik hangos kritikusa.

De a Solana nem az egyetlen inflációs lánc a világon. Valójában nagyon kevés kriptovaluta tekinthető produktív eszköznek, mondja Mads Eberhardt, a Steno Research vezető kriptoelemzője.

Még a Bitcoin is – amely piaci kapitalizáció alapján a vezető kriptovaluta – több mint 15 éve inflációs. Augusztusban még rosszabb eredményt produkált a Token Terminal adatai szerint, 830 millió dolláros negatív mérleggel.

Ahogy a Bitcoin és Solana esetében is, az inflációs ráta gyakran csökken az idő múlásával.

– mondja Eberhardt, hozzátéve, hogy Solana kibocsátási modellje fenntartható mindaddig, amíg elegendő kereslet van annak ellensúlyozására.

A jó hír az, hogy úgy tűnik, Solana megfelel Eberhardt követelményeinek, és időnként az iparági hírek élére kerül olyan kategóriákban, mint a stabilcoin-átutalások és a DeFi volumen.

Akik nem stakelnek, inflációs adót fizetnek

A Solana a megszerzett díjak felét elégeti, ezzel próbálva ellensúlyozni az inflációt. 2024-ben eddig Solana 335,83 millió dollárt keresett díjakból, és 167,91 millió dollárt égetett el. Eközben 2,5 milliárd dollárt fizetett ki jutalmak és ösztönzők formájában a Token Terminal szerint.

A Solana pénzügyi kimutatása. (Token Terminal)

„Bár Solana tranzakciós bevételei nőttek ebben az évben, főként a mémcoin-őrület miatt, a SOL ára is jelentősen emelkedett. Ami azt jelenti, hogy a kibocsátás fiat pénzben kifejezve is növekedett. Ennek eredményeként sokkal több SOL-t bocsátanak ki, mint amennyit a blokklánc tranzakciós díjakból beszed” – mondja Eberhardt.

Ezt a kibocsátást a stakelők kompenzálják, vagyis a SOL befektetők. Akik nem stakelik a coinjaikat folyamatos hígulásnak vannak kitéve.

„Fontos megjegyezni, hogy ez szinte minden blokklánc sajátossága, mivel gyakorlatilag egyik sincs jelenleg eléggé finanszírozva a tranzakciós bevételeiből, még az Ethereum sem” – teszi hozzá Eberhardt.

A tranzakciós volumeneket a botok fújják fel

Kritikusok rámutatnak, hogy tranzakcióinak jelentős részét nem valós felhasználói kereslet, hanem bottevékenység fújja fel. Minden hálózaton van bottevékenység, de még így is, a Solana bottevékenysége magas.

Az Artemis adatai szerint a Solana napi aktív címei 2023 augusztusának elején körülbelül 2 millióról szeptember 10-re körülbelül 5,5 millióra emelkedtek.

A Solana gyakran vezeti az iparág statisztikáit, de amikor ez megtörténik az eredményeket gyakran fenntartásokkal kezelik. A sikereket gyakran követik olyan közösségi média posztok, amelyek szerint a metrikákat botok fújják fel. Egy hozzájáruló tényező a hálózat alacsony tranzakciós díjaihoz – a Solana egyik fő vonzereje – amely megkönnyíti a botok számára a hálózat kihasználását.

Hogy világos legyen, a botok is fizetnek díjakat.

– mondja Austin Federa, a Solana Alapítvány stratégiai vezetője.

„A bottranzakciók kérdése mindig zavar, mert senki sem tudja pontosan meghatározni, mit értenek bot alatt. Általában olyan dolgokra gondolnak, amelyek alacsony gazdasági értékkel bírnak. De egy olyan hálózat, mint a Solana lényege, hogy sok olyan dolog van, ami gazdaságilag nem életképes és nem lehetséges az Ethereum ökoszisztémájában ma.”

A botok a Solana legnagyobb ügyfelei

Áprilisban a Solana nagy figyelmet kapott amikor a hálózat tranzakcióinak 75%-a meghiúsult. Ez a szám szeptember 16-ra 37%-ra csökkent a Dune Analytics adatai szerint. A Solana tranzakciók magas sikertelenségi aránya arra utal, hogy nagyszámú bot hajt végre sok alacsony díjú tranzakciós próbálkozást.

Februárban a Magazine vizsgálta Solana rejtélyesen magas stabilcoin forgalmát, amely a DEX-eken (decentralizált tőzsdéken) zajló sikertelen tranzakciókból ered, és egy tomboló bot spam okozott. A Solana legnagyobb DEX-ei központi limitáras megbízási könyveket használnak, amelyek minden megbízási tevékenységet rögzítenek, beleértve a végrehajtatlan megbízásokat is. Ez azt jelenti, hogy az átvitelek mennyisége akkor is beleszámít, ha a kereskedések nem valósultak meg vagy törölték őket.

„Tehát ha például én beadok egy 100 millió dolláros megbízást, majd azonnal eltávolítom, az már volumennek számít, amit máshol nem látsz” – mondja Bostik.

Ezért tudtak egy hónap alatt több mint 1 billió dollárnyi volument felhalmozni.

Ráadásul a Solana az év során egyre népszerűbb lett, mint a mémcoinok elsődleges lánca. De ez a kétélű kard – amit nagyrészt spekulatív kereskedők forgatnak – a csalók és a „rug pull” (hirtelen pénzkivonásos csalások) számának növekedését is magával hozta.

A csalók kreatívan használták fel mémcoin projektjeiket – gyakran botokat alkalmazva – számos token kibocsátásának automatizálására és a forgalom manipulálására. Amelyek közül sok rug pullhoz vezetett.

A Coinbase „protokollstratégája” Viktor Bunin megkérdőjelezte, hogy több, kevés likviditással rendelkező mémcoin hogyan tudott óriási 24 órás kereskedési volument generálni a Raydiumon. (A legnagyobb Solana DEX, 840,89 millió dollárnyi lekötött értékkel). Voltak olyan tokenpárok, amelyeknek mindössze 1 dollár likviditásuk volt napi 7,9 millió dolláros kereskedési volument értek el, és 19 811 dollárnyi díjat termeltek.

Bár a Solana korrigált, nem szavazásos tranzakciós aránya magasabb, mint a legtöbb blokkláncé. A hálózat iránti kereslet félrevezető lehet, mivel ezeknek a tranzakcióknak jelentős részét feltehetően bottevékenység fújja fel.

Azt mondani, hogy a botok iránti kereslet valahogy nem ugyanaz, mint más típusú kereslet — erkölcsi egyenértékűségről vitatkozhatunk, de gazdasági értelemben egyenértékűek.

– mondja Federa.

A Solana valós TPS-e sokkal kevesebb, mint amit állítanak

A Solana elméleti csúcsa 65 000 TPS (tranzakció másodpercenként). Azonban a gyakorlatban 2 500 és 3 500 TPS között mozog a Solscan adatai szerint.Nem minden tranzakció tükrözi a felhasználói tevékenységet. Duncan Townsend, a 0x okosszerződés-mérnöke elmondta, hogy a Solana a szavazási tranzakciókat — amelyek a validátorok blokkok megerősítésére leadott szavazatai — is beleszámítja a TPS-be. Nem tudott más blokkláncokról, amelyek ezt teszik, és egyetért azzal a kritikával, hogy a szavazási tranzakciók nem tükrözik a felhasználói tevékenységet. Azok beillesztése félrevezeti a hálózat használatáról alkotott képet.

Szeptember 16-án a hálózat átlagos, nem szavazásos TPS-e (tranzakció másodpercenként) körülbelül 450 volt a Solscan szerint. Jelentősen alacsonyabb, mint a ugyanazon a napon jelentett 3 274 TPS, amelybe a szavazási tranzakciók is beleértendők.

Ez a szám még mindig rendkívül magas más hálózatokhoz képest.

– mondja Townsend, amikor a Solana forgalmát az Ethereumhoz és annak layer-2 hálózataihoz hasonlította. Ez körülbelül kétszerese az Ethereum ökoszisztéma TPS-ének, beleértve annak összes L2-jét.

Az Ethereum és rollupjainak kombinált TPS-e szeptember 13-án (Conduit)

Federa szerint az egyik ok, amiért a szavazási tranzakciók hozzájárulnak a hálózat TPS-éhez, az, hogy ezek a műveletek díjakat vonnak maguk után. Ez egyedi modell a Solanánál. Mivel a Solana hálózati díjai nagyon alacsonyak, a hálózat ugyanúgy számítja fel a szavazási tranzakciókat, mint bármely más tranzakciót.

„Ez azt is eredményezi, hogy a validátorok tisztában vannak a tranzakciós költségekkel” – mondja Federa. „A legtöbb hálózatban a validátoroknak érdekük, hogy összejátszanak, és a lehető legmagasabbra emeljék a tranzakciós költségeket. Érdekük, hogy szemben álljanak minden olyan erőfeszítéssel, amely a tranzakciók olcsóbbá tételét célozza, mert az kevesebb pénzt jelent számukra” – teszi hozzá.

Lényegében a Solana validátorainak ugyanaz az érdekük, mint a felhasználóknak: a tranzakciós díjak alacsonyan tartása, ami a hálózat egyik fő vonzereje.

Egy Solana-blokk belsejében

A Solana nem szavazási TPS-e (tranzakció másodpercenként) még mindig magasabb, mint a legtöbb blokkláncé. De a nagy kereslet egy része olyan tevékenységekből származik, amelyek nem tükrözik a valós felhasználói interakciókat.

Ha megpróbálsz átnézni egyetlen blokkot, hogy megtudd mi az, ami tényleges tranzakció és mi a többi felesleges adat, egy óráig is ott lehetsz, mert annyi szemét van benne.

– mondja Bostik.

Decemberben egy X felhasználó Dave, elemzett négy egymást követő Solana blokkot, kezdve a 237254804-es blokktól. A felhasználó elkülönítette azokat a tranzakciókat, amelyeket más láncokon tranzakciónak lehetne tekinteni, például eszközmozgásokat vagy fiók létrehozásokat. Az elemzés megállapította, hogy a négy blokk 1,6 másodperces időtartam alatt 5 914 tranzakciót jelentett. De ezek közül mindössze 28 tranzakció — vagyis másodpercenként 17 — felelt meg a valós felhasználói interakciók kritériumainak.

A Solana hosszú távú sikerének érdekében egyensúlyba kell hoznia az inflációt és a keresletet

A token infláció nem egyedül a Solana problémája, ahogy Eberhardt rámutat.

De legalább az inflációs ráta gyakran jó előre ismert — néha sok évre előre —, és sok esetben kőbe van vésve.

– mondja Eberhardt.

Hozzáteszi, hogy azok a kriptovaluták teljesítenek valószínűleg a legjobban, amelyeknél a legalacsonyabb az infláció, és amelyeknél a legmagasabb a tranzakciós bevétel. „Ez a két tulajdonság biztosítja, hogy a birtokosok pénzügyileg jutalmazhatók legyenek, hasonlóan a részvényekhez. Ez egy olyan trend, amely fokozatosan az alapértelmezetté válik, ahogy egyre több intézmény kezd működni ezen a területen.”

A hálózat inflációját úgy tervezték, hogy idővel csökkenjen, és ha a Solana képes valós keresletet teremteni végül fenntarthatóságot érhet el. Miközben a Solana előnyt élvez alacsony díjaiból és magas elméleti áteresztőképességéből, kritikusai azzal érvelnek, hogy a bottevékenység gyakran felfújja a tranzakciós volument, hamis képet alkotva a hálózat iránti keresletről. Erre válaszolva Federa azt állítja, hogy a bottevékenység is képvisel keresletet a hálózat iránt.

A jelenlegi magas TPS számok nem feltétlenül tükrözik a valós felhasználói aktivitást. A Solana hosszú távú életképessége attól függ, hogy biztosítja-e a felhasználói kereslet lépést tartását az inflációs modellel. Federa azonban hozzáteszi, hogy a Solana inflációs modellje nincs kőbe vésve, és a közösség szavazhat a módosításáról, ha szükséges.

„Nagyon kevés kormány van a világon, amely önfenntartó — mindegyiknek szüksége van adókra vagy valami hasonlóra, például olajra, hogy eladhassák” – mondja Federa. Hozzáteszi: „Bizonyos mennyiségű közszolgáltatás és a hálózatokon végzett munka kibocsátást igényel.”

Tehát, ha a Solana inflációs rátája jelenleg 5%, Federa szerint a Solana birtokosainak jobb hozamokat kell generálniuk, akár staking, akár DeFi farming révén, hogy megvédjék magukat az inflációs büntetésektől.