A mesterséges intelligencia segítségével keresnek szokatlan jelenségeket az űrben

A földönkívüli intelligencia után kutató intézet (SETI) immár 20 éve keresi idegen civilizációk nyomait. A kutatás jelenleg is zajlik, a SETI kutatói pedig a mesterséges intelligenciához (AI) fordulnak.

„Minden évben exponenciálisan növekszik az általunk generált adatmennyiség. A hagyományos elemzéssel egyszerűen nem lehet lépést tartani ezzel az adatmennyiséggel” – mondta Bill Diamond, az intézet elnök-vezérigazgatója a Decryptnek. „A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást széles körben használják. Nem meglepő hát, hogy a SETI-ben és a tudomány más területein is egyre inkább igénybe veszik ezt a hatékony módszert ”.

Diamond elmondta, az intézet új-mexikói Very Large Array obszervatóriumban használják a mesterséges intelligenciát, amely másodpercenként körülbelül három terabájtnyi adatot vesz fel. A SETI kutatói arra képzik az intézet rendszereit, hogy reagáljanak, ha keskeny sávú vivőt vagy másfajta mesterséges jelenséget észlelnek a rádióspektrumban. Olyan jelenségeket keresnek, amelyek természetellenesnek tűnnek, és bizonyos jellegzetes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Bill Diamond, a SETI Intézet elnöke és vezérigazgatója.

Vajon a mesterséges intelligencia segített megtalálni bármilyen furcsa anomáliát a világűrben?

„Igen, de semmi olyat nem talált eddig, ami még nem emelkedett volna a megerősített technosignatúra státuszába” – mondta Diamond.

A kutatók célja olyan modelleket kifejlesztése, amelyek még a leghalványabb gyanús adásokat is megbízhatóan felismerik. Ezt úgy próbálják elérni, hogy ismert jeleket, valamint szimulált adatokat tanítanak a mesterséges intelligenciának. Ahelyett, hogy az AI rendszereket arra képeznék ki, hogy konkrét, előre meghatározott jeleket keressenek, az intézet egy sokkal nyitottabb megközelítést alkalmaz.

„Ahelyett, hogy egy bizonyos fajta dolgot keresnénk, például egy keskeny sávú hordozót, azt várjuk, hogy valami mást mutassanak, bármit, ami eltér a normálistól” – magyarázta Diamond.

Mitch Horowitz, író, történész és a Discovery „Alien Encounters” című műsorának társ-műsorvezetője a „Fact or Fiction” című műsorában elismerte, hogy az AI és a kvantumszámítástechnika fejlődése hasznos eszközzé teheti a mesterséges intelligenciát az idegen civilizációk felkutatásában.

„Csodálom a SETI keményfejűségét és kitartását, és örülök, hogy azt csinálják, amit csinálnak” – mondta. Hozzátette viszont, hogy szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az AI modellek hatékony segítséget jelentenének az emberiség és az idegen intelligencia összekapcsolásában.

„Az emberiség régóta készít olyan dolgokat, amelyek elősegítik a haladást, ugyanakkor félre is vezetnek minket” – mondta. Megemlített egy esetet, amikor az Amazon mesterséges intelligenciája a „Modern okkultizmus” című könyvét tévesen úgy jellemezte (az ezotéria helyett), hogy az az Egyesült Államokban történt holokausztról szólt.

„Ez az eset elgondolkodtatott, ezért jelenleg nagyon óvatosan közelítettem meg ezt a témát” – mondta. A NASA szintén azok csoportjába tartozik, akik a mesterséges intelligenciát az égi események azonosítására használják. Az ügynökség októberben jelentette be, hogy a Nancy Grace Roman Telescope a 2027-es indítását követően a sötét anyag tanulmányozására használná az AI-t, amelyet a Northwestern Egyetem kutatói már most a szupernóvák gyors azonosítására használnak.

Júliusban a NASA mesterséges intelligenciával működő Perseverance Roverje felfedezett egy sziklát a Jezero-kráterben a Marson, amelyet a tudósok „Cheyava Falls”-nak neveztek el, és amelyet a NASA szerint leopárdfoltokra emlékeztető minták borítanak. Ez egy ősi kémiai reakcióra utal.

Az 1984-ben Jill Tartar és Thomas Pierson által alapított SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), egy nonprofit, multidiszciplináris kutatási és oktatási szervezet, amelynek küldetése, hogy az élet és az intelligencia eredetét kutassa és vizsgálja a világegyetemben. Ezen belül a földönkívüli civilizációk jeleinek felkutatásával is foglalkozik. Tartar ihlette Jodi Foster karakterét, Dr. Eleanor Arrowayt az 1997-es Kapcsolat című filmben.

Bár az azonosítatlan repülő tárgyak észleléséről szóló jelentések felfrissítették az érdeklődést a földönkívüliek iránt, eddig sem a SETI, sem más nem talált még bizonyítékot a saját bolygónkon kívüli életre.