Az autózás jövőjét írhatja át a Google és a Volkswagen együttműködése

A technológiai óriás Google és az autóipari vezető Volkswagen új partnerségre lépett, hogy egy mesterséges intelligencia alapú asszisztenst hozzanak létre a Volkswagen tulajdonosok számára. Az AI asszisztens, amely a Google Cloud Gemini nyelvi modelljére épül, a Volkswagen myVW nevezetű okostelefonos alkalmazásában lesz elérhető, és megkönnyíti az autósok számára a járműveikkel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést.

Mire képes a Volkswagen AI asszisztens?

Az alkalmazásban található AI asszisztens lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyszerű kérdéseket tegyenek fel, például: „Hogyan cserélhetek kereket?”, vagy a telefonjuk kameráját a műszerfalra irányítva az adott járműhöz kapcsolódó releváns információkat kapjanak.

Ez a technológia képes többféle adatot – szöveget, képet, videót – egyszerre feldolgozni. A Volkswagen használati útmutatók, valamint járműkarbantartási YouTube-videók adatait felhasználva az asszisztens gyors és pontos válaszokat biztosít, megkönnyítve ezzel a járművezetők mindennapi teendőit és a hibaelhárítást.

Technológiai áttörés a Google Cloud révén

A Google Cloud Gemini nyelvi modellre épített AI asszisztens jelentős technikai kihívásokkal nézett szembe, különösen a multimodalitás terén, mondta Thomas Kurian, a Google Cloud vezérigazgatója. „Ez nem egy egyszerű beszéd-szöveg fordítórendszer, hanem egy összetett, prediktív válaszokat generáló AI megoldás.”

Az AI asszisztens jelenleg több mint 120 000 Volkswagen Atlas és Atlas Cross Sport tulajdonos számára érhető el, de 2025 elején olyan további modellekhez is elérhetővé válik, amelyek 2020 után készültek.

A Google célja a vállalati AI alkalmazások elterjesztése

Ez az együttműködés része a Google azon stratégiájának, hogy AI eszközöket kínáljon vállalatoknak a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztéséhez. A Google Cloud jelenleg harmadik helyen áll a piacon az Amazon és a Microsoft mögött, azonban az AI megoldások bevezetése több milliárd dolláros bevételt generált a cég számára.