Történelmi csúcson az arany árfolyama, miközben a Közel-Keleten egyre forróbb a helyzet

Európai idő szerint kedd reggel rekordmagasságra emelkedett az arany unciánkénti árfolyama. A biztonsági menedékként és inflációs védelemként szolgáló befektetési arany megközelítette a 2640 dolláros árfolyamot.

Az emelkedés hátterében a Hezbollah és Izrael közötti konfliktus újabb fordulópontja áll. A Federal Reserve tisztségviselői kifejezték aggodalmukat a Dél-Libanonban végrehajtott légitámadásokkal kapcsolatban, melyben közel 500 ember vesztette életét.

Történelmi csúcson az arany árfolyama

Az arany azonnali árfolyama további 0,3%-kal erősödött, unciánkénti ára 2638,5 dollár közelében talált csúcsot. Az emelkedés múlt hét szerda óta minden kockázatos eszközt érint, a Federal Reserve nagymértékű, 50 bázispontos kamatvágása új lokális csúcsokra emelte a kriptovalutákat, az arany és az S&P 500 pedig új történelmi csúcsot állított fel.

Az arany árfolyamának alakulása, forrás: TradingView

Az amerikai jegybank döntéshozói hétfőn azt mondták, hogy a fél százalékos kamatcsökkentéssel az volt a céljuk, hogy fenntartsák a gazdaságban kialakuló egészséges egyensúlyt. A recessziós félelmek és az infláció visszaszorulása következtében további 25-75 bázispontos kamatvágásra számíthatunk a novemberi és a decemberi FOMC üléseken. Az amerikai alapkamat jelenleg 4,75-5,50%-on áll.

Az arany a növekvő bizonytalanságban, például háborús helyzetek vagy nemzetközi konfliktusok közepette, és alacsony kamatkörnyezetben is kedvelt befektetési eszköznek számít. A zéró hozamú eszköz védelmet nyújthat az infláció és a valutaingadozások ellen is.

Fokozódik a helyzet a Közel-Keleten

A Hezbollah és az Izrael közötti konfliktus fordulópontját a hétfői izraeli légitámadás hozta meg. A dél-libanoni támadás során közel 500 ember vesztette életét, és több mint 1640-en sebeséltek meg a Times of Israel beszámolója szerint.

A konfliktus eszkalálódását jelzi, hogy a Hezbollah több mint 200 rakétát lőtt ki Izrael területeire. A támadások Haifa környékén riasztásokat váltottak ki, bár jelentős károkról, áldozatokról szerencsére nem számoltak be.

A libanoni közösségi médiában terjedő felvételek szerint tömegek menekülnek a nagyobb városokból. A hatóságok iskolákat nyitottak meg, hogy menedéket biztosítsanak menekültek ezreinek. A jelenlegi összecsapások a 2006-os háború óta a legintenzívebb támadássorozatok a Hezbollah ellen.

Kilátások az arany számára

Amennyiben a konfliktus nem enyhül, úgy az arany és egyéb nemesfémek árfolyama tovább emelkedhet. A geopolitikai konfliktusok következtében a gyorsan gyengülő valuták az arany és ezüst felé irányítják a tőkét.

„A régióban uralkodó feszültség várhatóan hosszabb ideig fennállhat, ami azt eredményezheti, hogy az arany árfolyama tovább emelkedik.” – mondta Yeap Jun Rong elemző

Az ezüst unciánkénti ára 1,3%-kal emelkedett 31 dollárra, a platina 1,4%-kal emelkedett 969,35 dollárra és a palládium is 1,1%-kal erősödött, amivel 1053 dollárra kúszott fel az árfolyama. Az arany immáron közel 30%-ot erősödött 2024-ben, egyes előrejelzések szerint a következő 6-12 hónapban pedig további emelkedés előtt áll az eszköz.

A Goldman Sachs pénzintézet és a Zeal Intelligence tanácsadó cég is meg van győződve arról, hogy az arany árfolyama rohamos emelkedés előtt áll. Adam Hamilton, a Zeal Intelligence alapítója szerint az arany unciánkénti ára akár a 2950 dollárt is elérheti.