A Telegram megosztja a felhasználói adatokat a hatóságokkal, beleértve az IP címeket és telefonszámokat is

A Telegram üzenetküldő platform úgy döntött, hogy megosztja a felhasználók IP-címét és telefonszámát a hatóságokkal. Ezt a döntést Pavel Durov vezérigazgató jelentette be, miután Franciaországban letartóztatták. Durov ellen gyermekpornográfia terjesztésében való bűnrészesség vádjával folyik eljárás a francia hatóságok által.

Durov döntését követően éles kritikák zúdult a cégre

A Telegram most frissítette általános szolgáltatási feltételeit, hogy azokban szerepeljen a jogi kéréseknek való megfelelés. A platformot eddig gyakran azért kritizálták, hogy nem együttműködő a kormányokkal és hatóságokkal. Menedéket jelentett azoknak, akik el akarták kerülni a törvényt.

A múltban a Telegram többször is megtagadta a felhasználói információk átadását vagy a tartalmak levételét. Ez világszerte a bűnüldöző szervek célpontjává tette. Augusztusban aztán a francia ügyészek azt állították, hogy a Telegram a bűnözés táptalajává vált, beleértve a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó tartalmak terjesztését, ami végül Durov letartóztatásához vezetett.

A vádak elég súlyosak. Durovot azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyta a bűnüldözést, miközben a bűnözők kihasználták a platform laza moderálását. Letartóztatása után Durovot arra kötelezték, hogy a nyomozás idejére Franciaországban maradjon. Ezek a jogi problémák így számos változást eredményeztek a Telegram működésében.

A Telegramot mindenféle csoport használta a tiltakozóktól kezdve az összeesküvés-elméletek terjesztőkig, hogy különféle tevékenységeket tervezzenek anélkül, hogy félniük kellene a kormányzati megfigyeléstől. Az Egyesült Államokban például a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok az alkalmazást arra használták, hogy támadásokat szervezzenek az elektromos hálózatok ellen.

A Kreml már 2018-ban megpróbálta blokkolni a Telegramot, de nem járt sikerrel. Két évvel később feloldotta a tilalmat, amikor azt állították, hogy Durov segít a szélsőségek elleni küzdelemben.

A platform Ukrajnában is kihívásokkal néz szembe. Az ukrán kormány betiltotta az alkalmazás használatát a kormányzati és katonai személyzet által használt hivatalos eszközökön. Az Rnbo azt állítja, hogy a Telegramot az ellenség kibertámadásokra, adathalászatra, rosszindulatú szoftverek terjesztésére, sőt rakétatámadások pontosabb meghatározására is használják. A Telegram egy múlt heti nyilatkozatában közölte, hogy soha nem adott át üzenetadatokat egyetlen országnak sem, beleértve Oroszországot is.

Az olyan országok, mint Irán és Kína, szigorú internet ellenőrzéseikről ismertek. Ha a Telegram beleegyezik abba, hogy adatokat osszon meg velük, az komoly veszélynek teheti ki az ezekben az országokban élő felhasználókat. Durov azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a platform csak az érvényes jogi kéréseknek tesz eleget, de ez nem biztos, hogy elég lesz a felhasználók megnyugtatására.