250 millió dolláros Bitcoin-csalást kapcsolt le az FBI

Az FBI az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kriptovaluta-csalások elleni küzdelemre. A digitális valuták népszerűsége egyre növekszik, ez pedig lehetőséget teremt a bűnözők számára, hogy névtelenül hajtsanak végre csalásokat, illegális tranzakciókat, vagy éppen pénzmosást.

Az FBI most két személyt kapcsolt le, akik egy jelentős Bitcoin-csalásban vettek részt. A rablás során egyetlen áldozat mindegy 250 millió dolláros veszteséget szenvedett még 2024 augusztusában.

Az FBI kripto-csalókat kapcsolt le

Az Egyesült Államok ügyészsége vádat emelt a kaliforniai Malone Lam és Jeandiel Serrano ellen, miután a Szövetségi Nyomozóiroda lekapcsolta a két férfit. Az FBI jelentése szerint a két elkövető 2024 augusztus 18-án lépett kapcsolatba áldozatukkal először, akitől 4100 BTC-t loptak el. A Bitcoin megszerzését követően állítólag mixerekkel próbálkoztak, majd különböző tőzsdéken próbálták tisztára mosni a pénzeszközöket.

Az elkövetők az úgynevezett peel chains stratégiát követték. A módszer során a bűnözők mindig lehántanak egy-egy kis összeget a tranzakciókból, hogy több lépésben és különböző címekre szétosztva jussanak hozzá az eszközökhöz. Ez megnehezíti a hatóságok munkáját a nyomkövetés szempontjából. A módszer lényege, hogy egy nagyobb kezdő tranzakciót követően folyamatosan leválasztják a töredékeket, amiket szétosztanak korábban még nem használt tárcákra.

A két férfi VPN-nel próbálta megnehezíteni a hatóságok dolgát, azonban az ellopott eszközök áramlását sikerült elcsípni. Az FBI közleménye szerint Lam és Serrano luxuscikkekre, nemzetközi utazásokra, csúcskategóriás autókra, órákra, ékszerekre és ingatlanokra költötte a pénzt Los Angelesben és Miamiban.

Amennyiben elítélik őket, a megszerzett vagyon után pénzbüntetésre is számíthatnak.

A hatóságok fellépése a csalások ellen

Az FBI és más hatóságok rendszeresen vizsgálják a kriptovaluták használatával elkövetett bűncselekményeket. A piramisjátékok, pénzmosási műveletek és zsarolóvírusok számos kifizetéssel járnak, a blokklánc-technológia transzparenciája pedig segít ezeket nyomon követni.

Mivel a kriptovaluták határokon átnyúló eszközök, az FBI szorosan együttműködik más országok bűnüldöző szerveivel és pénzügyi hatóságaival. Az eredményes együttműködéseknek köszönhetően számos bűnbandát sikerült már felszámolni.

Az ilyen lekapcsolásokat követően jelentős mennyiségű kriptovalutát foglalnak le, a bírósági határozatok alapján a tárcákat zárolják, az eszközöket pedig aukciókon értékesítik, vagy az ország megtartja és tartalékeszközként használja.

Jelentősebb FBI-műveletek

Az FBI egyre több erőforrást fordít a kriptovaluták bűncselekményekben való felhasználásának felderítésére és megakadályozására. A digitalizáció előmozdította azt, hogy az embereket saját otthonukban, adataik kiszivárogtatásával lophassák meg.

Az FBI egyik leghíresebb műveletére 2013-ban került sor. Ekkor a Szövetségi Nyomozóiroda bezárta a Silk Road nevű online piacteret, amely kriptovaluták használatával bonyolított kábítószer- és más illegális termékkereskedelmet. A Colonial Pipeline nevű olajvezeték-hálózatot 2021-ben érte zsarolóvírus-támadás, melyben Bitcoinban fizették ki végül a váltságdíjat, amit az FBI sikeresen visszaszerzett.

A Silk Road bezárását és Ross Ulbricht letartóztatása után az FBI nagyjából 174 ezer BTC-t foglalt le, amit az Egyesült Államok 2024 nyarán kezdett el értékesíteni. Ez mára milliárdos tétel lett. A Colonial Pipeline 75 BTC-t fizetett ki a zsarolóknak, amiből a nyomozás során 63,7 BTC-t sikerült visszaszerezni.