„Nem tudom már eldönteni, mi valódi” – Ezt tudja a Google új mesterséges intelligenciája

A Techradar egyik szerkesztője, Graham Barlow kipróbálta a Google új AI podcast készítőjét, és állítása szerint már nem is tudna megkülönböztetni egy valódi podcastot az AI által generálttól.

Barlow nemrég a Google NotebookLM nevű mesterséges intelligenciát próbálta ki. A NotebookLM fog egy cikket, blogbejegyzést vagy weboldalt, és egyetlen kattintással létrehoz egy hangfájlt két ember beszélgetéséről, amely annyira természetesnek és hitelesnek hangzik, hogy nem lehet elhinni, hogy nem két valódi ember beszélgetését hallgatjuk. Szenvedéllyel és hozzáértéssel beszélnek a témáról, elkötelezettnek és érdeklődőnek hangzanak, és olyan természetes módon veszik egymást, hogy Barlow szerint nem is lehet megkülönböztetni egy valódi podcasttól. Még az apró szipogások, kiejtési hibák, szlengek és apró kuncogások is ott vannak, amitől teljesen emberien hangzik.

A hangfájl létrehozása nagyon egyszerű. Barlow egy saját cikkét használta fel a podcast elkészítéséhez, és bár beletelt néhány percbe, amíg az AI legenerálta, a NotebookLM létrehozott egy .WAV fájlt. A hanganyag körülbelül nyolc percig tart, és amióta Barlow meghallgatta, már nem bízik abban, hogy meg tudja mondani mi valós és mi nem. Az alábbi videóra kattintva meghallgatható a podcast:

A mesterséges intelligencia az „előadók” beszélgetésén keresztül elmagyarázta a kulcsfogalmakat, és még olyan új és érdekes irányokba is kibővítette a cikket, amelyekre Barlow állítása szerint nem is gondolt. Az „előadók” még gyakorlati példákat is hoztak arra, amiről Barlow cikke szólt, és ezeket a példákat nem a cikkből vették, hanem a témával kapcsolatos szélesebb körű ismereteikből. És ami a legfontosabb: szakmailag is teljesen hibátlan lett a podcast.

Közeledik a mesterséges intelligencia korszaka

Nyilvánvaló, hogy jelenleg még csak az új AI-korszak kezdetén járunk, az olyan programok, mint a ChatGPT, a Gemini és nemrégiben az Apple Intelligence még csak most kezdenek szélesebb körben is elterjedni. És bár a NotebookLM jelenleg nem rendelkezik túl sok beállítási lehetőséggel – egyelőre csak a lejátszási sebességgel lehet játszani -, de nemsokára lehetővé teszi, hogy kiválaszthassuk a kívánt előadót, illetve annak akcentusát, szakértelmét, politikai beállítottságát, személyiségét, és azt is, hogy hogyan nézzen ki.

A mesterséges intelligenciát már most is használják filmek készítéséhez, és a közeljövőben teljesen elképzelhető, hogy a filmet vetítés közben fogják generálni. Barlow elmondása szerint egyik barátjának a lánya most jelentkezik egyetemre, és sok intézmény azt mondja, hogy már nem is kérnek bizonyos nyilatkozatokat és papírokat, mert olyan sokan manipulálják a mesterséges intelligencia segítségével, hogy nem nagyon van értelme. Mindez visszavezethető a NotebookLM-hez is, amely már most is képes egyetlen gombnyomással hibátlan podcastot készíteni mindössze egy cikkből.

„Nem vagyok benne biztos, hogy még el tudom-e dönteni, mi a valóság, és ehhez még hozzá kell szoknom.” – mondja Barlow.