Érvek, hogy miért van közelebb a BTC történelmi csúcsa, mint gondolnánk

A Bitcoin az elmúlt hét napban elért 8%-os emelkedés után a cikk írásának időpontjában 63200 dollár környékén kereskedett ( BTC Price BTC Price ). Az év utolsó negyedévének közeledtével egyes elemzők szerint a legnagyobb kriptovaluta új történelmi csúcs elérésére készülhet. Heti jelentésében a 10x Research három kulcsfontosságú tényezőt vázolt fel, amelyek alapján a Bitcoin ára a következő hónapokban meghaladhatja a 73000 dollárt.

Az első a november 5-re kitűzött amerikai elnökválasztás. Ez a politikai esemény pozitív lendületet adhat a piacnak. A jelentés a bitcoin történelmi csúcs másik lehetséges katalizátoraként említi az FTX hitelezőknek történő visszatérítéseket is, mivel a folyamat egybeesik a bikapiaci trenddel. A jelentés szerint az FTX hitelezői várhatóan 16 milliárd dollárt osztanak szét az ügyfeleknek 2024 decembere és 2025 márciusa között, a piac pedig valószínűleg megelőzi ezt a várakozást. Az elemzők ezért arra számítanak, hogy 5-8 milliárd dollár visszaáramlik majd a kriptoszektorba.

Érvek, hogy a Bitcoin bikapiac előtt állhat

Harmadik tényezőként a BTC lehetséges bikapiaci kilövésére a 10Research kiemeli, hogy MicroStrategy további forrásokat gyűjtött a Bitcoin vásárlásai finanszírozására. Ez a tőkebevonás a Bitcoin iránti kereslet megugrását válthatja ki. A találgatásokkal nincs baj, viszont más makrogazdasági tényezők és a blokkláncadatok is elősegítik-e a történelmi csúcs elérését? Az amerikai dollárindex (DXY) csökkenő tendenciát mutat. A DXY a dollar értékét méri egy külföldi valutákból álló kosárhoz viszonyítva. A cikk írásának idején ez az index 101 dolláron állt, és augusztus óta a 100 és 101 dollár közötti mélypontokon mozog. Az index csökkenése a dollár gyengülését jelzi, ami viszont pozitív hangulatot kelt a Bitcoin körül. Történelmileg, amikor a DXY gyengül, a Bitcoin gyakran nyereséget könyvel el. Így ha a DXY 100 alá esik, a Bitcoin vonzóvá válhat inflációs fedezeti eszközként.

A CryptoQuant adatai azt mutatják, hogy a Bitcoin tőzsdei beáramlások a hétvégén visszafogottak maradtak az intenzív profitkivonás időszakát követően. Ez a csökkenés arra utal, hogy a kereskedők kezdenek bizalmat fektetni abba, hogy a Bitcoin emelkedni kezd. Hisznek benne egyre jobban, hogy a BTC képes lesz fenntartani árfolyamát 60 ezer dollár felett. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hétvégék jellemzően alacsony kereskedési volumenekkel járnak. Annak megerősítésére, hogy a profitkivonások lelassultak, a kereskedőknek figyelniük kell a hét folyamán az áramlási adatok eltolódását.

Emellett a becsült Bitcoin tőkeáttételi arány emelkedik, és jelenleg a legmagasabb szinten áll az év eddigi legmagasabb szintjén. A magas tőkeáttételi arány általában növekvő bikapiaci hangulatot tükröz, mivel a kereskedők növelik margin pozícióikat a BTC-n. Azonban ennek a mutatónak az emelkedése a volatilitás emelkedésére is utalhat.