A kínai Bitcoin bányászok letaszíthatják az USA-t a trónról

Kiéleződött a Bitcoin bányászverseny Kína és az Egyesült Államok között, a közelmúltban ugyanis a kínai bányászok átvették a vezetést. Az AntPool elemzése szerint az elmúlt 24 órában az összes újonnan kibocsátott Bitcoin közel egyharmadát bányászták ki, koncentrálva a blokktermelést és a bányászati jutalmakat.

Bitcoin blokkgenerálás

A mempool.space szeptember 22-i adata a Bitcoin napi blokkgenerálás eloszlását mutatja a bányászcégek és poolok között. A cikk írásakor az AntPool 135 blokkból 42-t bányászott, míg a Foundry USA számlájához 36 blokk írható fel.

Figyelemre méltó, hogy az első két helyen lévő szereplő már évek óta uralja a bányászversenyt. Ők jelentős távolságot szereztek a versenytársaikkal szemben. A ViaBTC például a blokkok mindössze 10%-át bányászta ki ebben az időszakban. Őket követi az F2Pool és a MARA, amelyek még ennél is kevesebbet bányásztak.

A Bitcoin bányászat mostani helyzete azonban a szakértők, kutatók és fejlesztők körében központosítási aggályokat vetett fel.

A Bitcoin bányászat centralizációjával kapcsolatos aggályok és következmények

Ezek az aggodalmak odáig fajultak, hogy egy Bitcoin Core fejlesztő, Luke Dash Jr. arra figyelmeztetett, hogy a BTC tranzakcióknak legalább két órára van szükségük ahhoz, hogy biztonságosnak tekinthetők legyenek. Így a jelenlegi 30-60 perces piaci szabványok elavult biztonsági intézkedésnek számítanak.

Egy másik Bitcoin elemző szerint azonban a Bitcoin bányászat központosítása a valóságban még rosszabb lehet, mint amit a felszíni adatok sugallnak. A b10c (@0xb10c) néven publikáló elemző által áprilisban közzétett tanulmány szerint az AntPool a blokkgeneráláson túl a legtöbb bányászati tevékenységet központosítja.

bitcoin blokkgenerálás

A Mononaut által végzett vizsgálattal együtt az elemzők olyan adatokat találtak, amelyek azt mutatják, hogy legalább hat Bitcoin bányászpool osztozik mind a letétkezelőn, mind a blokksablonnal az AntPoolon. Ezek olyan zárt ajtók mögötti megállapodásokra utalnak, amelyeket első pillantásra aligha lehet észrevenni. Az AntPool egybként egy pekingi székhelyű vállalat a kontinentális Kínában. A cég egyben a Bitmain, a Bitcoin legnagyobb bányászgép gyártójának leányvállalata is.

Eddig még azonban az Egyesült Államokban működő Foundry USA vezeti a hosszú távú Bitcoin-bányászati versenyt. A Digital Currency Group (DCG) által támogatott bányászpool több mint 160 000 blokkból 41 647 blokkot bányászott. Ez az elmúlt három évben kibocsátott összes BTC több mint egynegyedét jelenti, ezt követi az Antpool 20,5%-kal.

Az AntPoolhoz hasonlóan a Foundry USA is ügyfélellenőrzési folyamatot követel meg a bányászoktól, gyakorlatilag az egyes országok szabályozása szerint szűrve a részvételt.

Mindent egybevetve, a Bitcoin bányászati verseny egyre fokozódik a világ két vezető gazdasága, az Egyesült Államok és Kína között. Míg az USA egyelőre hosszú távon vezet, addig viszont azt látszik, hogy a kínai AntPool rövid távon egyre erőteljesebben növeli jelenlétét.

Befektetési szempontból a Bitcoin bányászat centralizációja megkérdőjelezheti a kriptopénz értékállóságát is. Ez potenciálisan hatással lehet a BTC árfolyamára is a piacon.