OpenSea felhasználók perlik a platformot: Az eladott NFT-k regisztrálatlan értékpapírok?

Két OpenSea felhasználó – Anthony Shnayderman és Itai Bronshtein – keresetet nyújtott be az Egyesült Államokban az OpenSea ellen, azt állítva, hogy az általuk vásárolt NFT-k illegálisan eladott, regisztrálatlan értékpapírok. A kereset szerint a platform nemcsak ezekkel a szabályozatlan értékpapírokkal kereskedett, de jogtalanul nyert hasznot a tranzakciók után felszámított díjakból is.

Az ügy háttere

A kereset szerint a felperesek által vásárolt NFT-k – köztük a népszerű Bored Ape Yacht Club kollekció darabjai – elvesztették értéküket, mivel jogilag kérdésesnek minősülnek. A felperesek arra hivatkoznak, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) Wells-értesítést küldött az OpenSea számára. Ez arra utal, hogy a hatóság vizsgálatot indított a platform ellen, amely potenciálisan végrehajtási lépéseket vonhat maga után.

A felhasználók az úgynevezett Howey-tesztet alkalmazva érvelnek. Ez meghatározza, hogy egy befektetés értékpapírnak minősül-e az amerikai értékpapírtörvények alapján. Ezzel azt akarják igazolni, hogy az OpenSea-n vásárolt NFT-k befektetési szerződésként működnek, és a felhasználók jogosan vártak nyereséget mások tevékenységéből.

OpenSea és a SEC korábbi ügyei

Az ügy tovább bonyolódik azzal, hogy a felperesek a SEC korábbi sikeres eljárásaira is hivatkoznak, például a Stoner Cats 2 és az Impact Theory NFT projektjei ellen, amelyek során a szabályozó hatóság kimondta, hogy ezek regisztrálatlan értékpapírok voltak. Az ügyvédek szerint az OpenSea megtévesztette a felhasználókat, és kijelentéseik alapján a platformnak felelősséget kellene vállalnia az értékpapírnak minősülő NFT-k moderálásáért.

A jogi csata folytatódik

Az OpenSea egyelőre nem reagált hivatalosan a keresetre. Ugyanakkor Adam Moskowitz, a felperesek jogi képviselője jelezte, hogy pozitívan várják a platformmal való együttműködést. Céljuk egy olyan, jobban szabályozott környezet megteremtése, amely az NFT-k eladását és kereskedelmét átláthatóbbá és biztonságosabbá teszi a felhasználók számára. Moskowitz kiemelte, hogy a jövőbeni folyamatok optimalizálása mind az NFT-ipar, mind a fogyasztók érdekeit szolgálná.