Makrogazdasági és kriptopiaci hatások, amik befolyásolhatják a Bitcoin árfolyamát

Annak ellenére, hogy szeptember egy tipikusan gyenge hónap a kockázatos eszközök számára, múlt hét óta jelentős felpattanásnak lehettünk szemtanúi. Míg az S&P 500 új történelmi csúcsot állított fel, a Bitcoin és a nagyobb kriptovaluták akár 10-15%-os növekedést is elérhettek az elmúlt hét napban.

Szeptember utolsó hetében olyan események lehetnek hatással a piacra, mint a beszerzési menedzser index, az amerikai személyes fogyasztói kiadásokon alapuló infláció vagy a GDP felülvizsgálata. Nézzük, mi vár ránk a héten.

Nem teljesül a szeptember effektus

A szeptember effektus egy megkerülhetetlen pszichológiai jelenség a tőzsdén. A historikus adatok szerint szeptember hagyományosan gyengébb teljesítménnyel kecsegtet a részvények és más kockázatos eszközök számára. Ennek az a legfőbb oka, hogy a befektetők ilyenkor kezdik előkészíteni portfólióikat a nyári szabadságolások után az adózási év végére, eladva veszteséges pozícióikat.

Historikusan szeptemberben a vezető amerikai tőzsdeindex, az S&P 500, átlagosan 1,17%-os veszteséget ért el 1928 és 2023 között, ezzel messze az index leggyengébb hónapjának számít. Ugyan idén szeptemberben is eséssel kezdett az index, és 5650 pontról egészen 5400-ig esett vissza, az elmúlt héten új történelmi csúcsot ért el, és először zárt 5700 pont felett.

Az S&P 500 átlagos teljesítménye az adott hónapokban, forrás: The Motley Fool

A Bitcoin és a teljes kriptovaluta piac hasonlóan indította a hónapot. Bár átlagosan a Bitcoin számára is a szeptember a leggyengébb hónap az átlagosan 4% körüli eséssel, a vezető kriptovaluta közel 10%-ot emelkedett, míg az őt követő Ethereum több mint 16%-ot.

A Bitcoin havi teljesítménye 2013 óta, forrás: CoinGlass

Gazdasági események a hónap utolsó hetében

A Federal Reserve szerdai, 50 bázispontos kamatvágása óta turbófokozatra kapcsoltak a piacok. Sokan attól tartanak, hogy a recessziós félelmek beárnyékolják majd a tőzsdék teljesítményét és további volatilitásra számíthatunk a közelgő napokban, hetekben.

Hétfőn kerül nyilvánosságra az S&P Global Services PMI, vagyis a beszerzési menedzser index. A mutató a teljes GDP-hez jelentősen hozzájáruló szolgáltatási szektor teljesítményét méri. Ezt követi kedden a fogyasztói bizalmi jelentés, mely általános betekintést nyújt a gazdaság általános állapotába és hangulatába.

Csütörtökön szokás szerint érkeznek a heti állásadatok a tartós fogyasztási cikkek árának alakulásával, a GDP felülvizsgálatával és a függőben lévő ingatlanértékesítésekkel együtt. A hetet a személyes fogyasztási kiadások, vagyis a PCE árindex zárja.

Ázsiában egyre nehezebb helyzetbe kerül a kínai gazdaság. Az ország gazdaságának az egészségi állapota aggodalmakat kelt, könnyedén rosszabbra fordulhatnak a dolgok. Miután a Bank of Japan jelezte, hogy nem kapkodnak a kamatemeléssel, a japán jen gyengült.

Kilátások a kriptopiac számára

Európai idő szerint hétfőn hajnalban jelentős felfutásnak lehettünk szemtanúi a kriptovaluta-piacon. A Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama egészen 64 750 dollárig emelkedett, az Ethereum ETH Price ETH Price pedig megközelítette a 2700 dolláros árfolyamot.

A Fed szerdai kamatdöntése óta 7,5%-kal emelkedett meg a teljes kriptopiaci kapitalizáció. Az altcoinok közül érdemes kiemelni a Bittensor-t ($TAO), ami múlt hét hétfő óta 87%-ot erősödött. A Sui ($SUI) 50%-ot erősödött, és áttörte az 1,60 dolláros szintet, míg az Ethereum második rétegű skálázási megoldása, az Immutable ($IMX) 45%-os felfutást produkált.

Az elmúlt hét legjobban teljesítő kriptovalutái, forrás: CoinMarketCap

Az elmúlt hét napot tekintve csak a KuCoin Token ($KCS) és a Kaspa ($KAS) található pirosban. A piac számára rendkívül fontos lenne, hogy a Bitcoin ismét növekvő lokális csúcsot tudjon produkálni, ehhez azonban a 65 000 dolláros árszintet kellene áttörnie az eszköznek. Ebben az esetben egy 100 000 dollárig tartó felfutás vehetné kezdetét.

A Bitcoin árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben, forrás: TradingView