Rejtélyes alagutat találtak a gízai nagy piramis belsejében

A Kr.e 26. században épült gízai piramisok mára az egyetlen fennmaradt építmények a világ hét csodája közül. Ennek ellenére hatalmas rejtély övezi, és a tudósok szinte minden évben megdöbbentő felfedezésre jutnak.

Újabb rejtély a gízai piramisnál

A gízai Nagy Piramis belsejében nemrég egy titokzatos alagutat fedeztek fel, amely választ adhat egy régóta fennálló rejtélyre. Bár sokan azt gondolnák, hogy a piramisokról már mindent tudunk, a kutatók folyamatosan újabb felfedezéseket tesznek, köszönhetően a modern technológiák alkalmazásának.

Az összeesküvés-elméletek régóta keringenek a piramisok körül, de hiteles felfedezések ritkán születnek. Az egyiptomi piramisok belsejében zajló munkálatok során azonban komoly felfedezés született. Egy tudóscsoport felfedezett egy rejtélyes átjárót a Khufu piramisban, amely a legnagyobb a gízai piramisok közül.

Az átjáró pontos célját még nem ismerjük, de a kutatók bíznak abban, hogy a felfedezés újabb izgalmas eredményekhez vezethet. A legutóbbi felfedezést a Scan Pyramid projekt keretében tették, ahol szkennereket és infravörös termográfiát használtak a piramisok belső struktúráinak vizsgálatához.

A kutatók szerint az alagút valószínűleg a piramis súlyának tehermentesítésére szolgált. Azonban Mostafa Waziri, az Egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője szerint az is lehetséges, hogy egy még felfedezésre váró terület tetejének tehermentesítésére szolgált.

A Scan Pyramid projekt tovább folytatódik, hogy újabb titkokat tárjanak fel a Nagy Piramis belsejében. Bár sokan úgy vélik, hogy már mindent tudunk az egyiptomi piramisokról, a kutatások mindig meglepő eredményre jutnak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kutatók nemrégiben közelebb kerültek a piramis építés titkának megfejtéséhez. Egy hosszas kutatás feltárta, hogy az építés idejében a régió sokkal esősebbnek számított, és a piramisok közelében több nílusi mellékág is folyhatott. Így lehetséges, hogy az építményhez szükséges köveket a vízen úsztatva szállították.

Érdekelhet: Mégsem rabszolgák építették a piramisokat

Az egyiptomi kormány abban bízik, hogy ezek az áttörő tudományos felfedezések hozzájárulnak az ország turizmusának fellendítéséhez, különösen a Covid-19 és a politikai zűrzavarok okozta nehézségek után.