Karbantartásnak álcázott egy hackertámadást a Chelsea fociklubot szponzoráló kriptotőzsde

A kriptovilág újabb jelentős biztonsági incidenstől hangos, miután a szingapúri székhelyű BingX kriptotőzsde közel 45 millió dollárnyi kriptovalutát veszített el egy súlyos hackertámadás során. Az eset azért különösen aggasztó, mert a cég eredetileg „Wallet Maintenance”-ként jelentette be az esetet, ezzel próbálva elfedni a tényleges történteket.

Hogyan történt a hack?

A támadás csütörtök este kezdődött, amikor a Chelsea Fc-t szponzoráló kriptotőzsde 11 különböző blokkláncon található hot pénztárcáit csapolták meg. A helyzetre először biztonsági cégek és kripto kommentátorok hívták fel a figyelmet X-en (korábban Twitteren). A cég ekkor még nem erősítette meg a veszteséget, csupán egy „ideiglenes karbantartásról” szóló posztot tettek közzé, amely arra kérte a felhasználókat, hogy később próbáljanak meg tranzakciókat végezni.

Elismerték a hackertámadást

A BingX termékigazgatója, Vivien Lin végül elismerte a támadást. Tette mindezt, miután a közösségi médiában kérdőre vonták a vállalatot. Lin elmondta, hogy a technikai csapat „rendellenes hálózati hozzáférést” észlelt, amely valószínűsíthetően hackertámadáshoz vezetett, és ezt „minimális vagyonveszteségként” értékelte.

Az ellopott összeg

A SlowMist biztonsági cég közzétette, hogy a lopott összeg közel 45 millió dollár, melyből körülbelül 1 millió dollárt már sikerült befagyasztaniuk. BingX közleménye szerint a veszteséget a cég fedezi, és 24 órán belül helyreállítják a pénzkivonást és -befizetést.

Következmények és tanulságok

A támadás éppen akkor történt, amikor Szingapúrban a Token2049 kriptokonferencia véget ért. Lin a konferencián kiemelte a biztonság fontosságát, amely alapvető tényező az iparág növekedésében. Az eset rávilágít arra, hogy a kriptotőzsdék számára a kiberbiztonság kiemelt prioritás kell, hogy legyen, különösen akkor, amikor egyre több intézmény és felhasználó fordul a kriptovaluták felé.