A BlackRock kiadta saját Bitcoin “fehér könyvét” az eszköz sikere láttán

A Bitcoin fehér könyve egy 2008-ban publikált dokumentum, ami mögött a rejtélyes alkotó, Satoshi Nakamoto áll. Az eszköz koncepcióját és működési mechanizmusát bemutató „könyv” eredete és jogdíja az utóbbi években jelentős kérdéssé vált, ugyanakkor többek között Craig Wrightnak sem sikerült saját igazát bebizonyítani.

A BlackRock most közzétette saját Bitcoin fehér könyvét. Az alapkezelő amellett, hogy bemutatja az eszközt a kilenc oldalas dokumentumban, kiemeli a Bitcoin „egyedülálló diverzifikációs lehetőségeit” és a jövőbeli potenciális szerepét.

A BlackRock a Bitcoin szerepéről

A BlackRock a világ egyik vezető alapkezelője. A vállalat által kezelt eszközállomány 2024-ben átlépte a 10 500 milliárd dollárt. A tanulmány amellett, hogy bemutatja a Bitcoin szerepét a globális pénzügyi világban, mélyreható elemzést nyújt az eszköz árfolyamának historikus alakulásáról.

A dokumentum közzétételére a Bloomberg ETF elemzője, Eric Balchunas, figyelt fel, aki szeptember 18-án osztotta meg a kilenc oldalas elemzést. Balchunas szerint a BlackRock felfedezte azt, hogy a Bitcoin „egyedülálló diverzifikátor” lehet a befektetők számára, mivel decentralizált jellege miatt védve van a hagyományos fiskális és geopolitikai kockázatoktól.

Az elemző kitér arra is, hogy a vagyonkezelő vállalat mélyreható elemzést készített a Bitcoin 15 éves útjáról és arról, hogyan érte el az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt, amivel bekerült a világ tíz legértékesebb eszköze közé. Ebből kiderül az is, hogy a Bitcoin az elmúlt tíz évből hétszer is a legjobban teljesítő eszköz volt, növekedése pedig négy évben is meghaladta az 50%-ot.

A Bitcoin hosszú távú teljesítménye, forrás: BlackRock

A BlackRock ETF-jének a teljesítménye

A 2023 őszi felfutás azzal kezdődött, hogy a BlackRock kérvényezte az azonnali Bitcoin ETF jóváhagyását a tőzsdefelügyelettől. Mivel a BlackRock 99,8%-os jóváhagyási rátával rendelkezik az ETF-jóváhagyásokat tekintve, a befektetők biztossá váltak benne, hogy az SEC ezt is engedélyezni fogja.

2024 januárjában elkezdődött az azonnali Bitcoin ETF-ek kereskedése, az eszköz pedig minden korábbi rekordot megdöntött. A Fairside Investors adatai szerint a BlackRock IBIT-je összesen közel 21 milliárd dolláros nettó beáramlást tapasztalt annak ellenére, hogy az elmúlt 14 kereskedési napból tizenkétszer nem történt se beáramlás, se kiáramlás.

Kétség sem fér hozzá, hogy a BlackRock ezzel az egyik legnagyobb Bitcoin-tulajdonos lett. A vállalat közel 350 ezer BTC-t birtokol, melyek összértéke eléri a 20 milliárd dollárt.

Kilátások a Bitcoin számára

Bár az azonnali Bitcoin ETF egy kétélű fegyver, hiszen kétszeres nyomást helyez a piacra mind felfelé, mind lefelé, a 2024 tavaszán látott felfutás elképzelhetetlen lett volna a BlackRock és a Fidelity nélkül. A két vagyonkezelő több mint 30 milliárd dollár értékben halmozott fel BTC-t, amivel az eszközosztály 17,5 milliárd dollárt meghaladó nettó beáramlást generált.

Az eszköz 5%-ot erősödött az elmúlt héten, köszönhetően többek között a BlackRock által közölt dokumentumnak és a Fed által véghez vitt 50 bázispontos kamatcsökkentésnek. Amennyiben kitart a Bitcoin emelkedő trendje és sikerült kitörnie az ereszkedő csatornából, úgy egyes elemzők szerint akár egy 92 000 dollárig terjedő Bitcoin-rally is következhet. Ez a felfutás októberben kezdődhetne meg, ami historikusan az egyik legerősebb hónapja a BTC-nek.