Jóváhagyták a BlackRock spot Bitcoin ETF opciós kereskedését is

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) zöld utat adott a NASDAQ tőzsdéjének a BlackRock spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapjának (ETF) jegyzésére és opciós részvényeivel való kereskedésére. Szeptember 20-i közleményében a SEC jóváhagyta az iShares Bitcoin Trust IBIT ticker szimbólummal ellátott iShares Bitcoin Trust opciós kereskedését a NASDAQ-on. A NASDAQ szerint a tőzsde lehetővé teszi a Bitcoin (BTC) ETF-re vonatkozó opciók kereskedését ugyanúgy, mint más ETF-opciók esetében, ugyanazok a szabályok szerint. „Az IBIT-re vonatkozó opciókat amerikai gyakorlat szerint fogják majd rendezni” – áll a SEC közleményében.

Az amerikai és az európai gyakorlat a kereskedési határidők és az elszámolási árak vonatkozásában mutat jelentősebb különbségeket.

Hamarosan további spot Bitcoin ETF jóváhagyások várhatóak

A tőzsde kiemelte, hogy az IBIT-re vonatkozó opciók a Tőzsde vonatkozó kezdeti és folyamatos tőzsdei jegyzési standardjainak hatálya alá tartoznak majd. A tőzsde kezdeti bevezetési standardjai többek között előírják, hogy a jegyzett opció alapjául szolgáló értékpapírra „jelentős számú, széles körben birtokolt és aktívan forgalmazott, forgalomban lévő részvény jellemző”. A közzététel időpontjában még nem világos, hogy a SEC továbblép-e a spot BTC ETF-ekre vonatkozó opciók más amerikai tőzsdéken történő bevezetésének és kereskedésének jóváhagyásával. Eric Balchunas, a Bloomberg ETF-elemzője az X-en úgy gondolja, hogy ez nem is kérdés. Azaz több ajánlatot rövid időn belül jóváhagyhatnak. Balchunas azt írta, hogy ami most történt, az csak a jóváhagyás egyik szakasza.

A Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (OOC) és az Árutőzsdei Határidős Kereskedési Bizottságnak (CFTC) is jóvá kell hagynia, mielőtt hivatalosan is listázhatóak lennének. Ez utóbbi kettőnek viszont nincs tényleges jóváhagyási menetrendje. Így nem tudni, mikor hagyják jóvá őket. Augusztus 5-én az IBIT Bitcoin ETF kereskedési volumene meghaladta a 875 millió dollárt. Az összes spot BTC befektetési eszközé pedig több mint 1,3 milliárd dollár volt. A NASDAQ beadványt nyújtott be a SEC-hez arra vonatkozóan is, hogy kérje a spot Ethereum ETF-ek opciós kereskedésének engedélyezését a tőzsdén.