Nincs óriási meglepetés: ők a legkeresettebb európai munkavállalók

Nincs egyszerű dolga annak a fiatalnak, aki most akar pályát és így jövőbeni szakmát választani, de annak sem, aki azon gondolkodik, hogy új szakmát tanul, új képzettséget szerez. Rengeteg különféle tanács és javaslat olvasható a neten a legjobb szakmákkal kapcsolatban. Az viszont tény, hogy vannak hiányszakmák, olyanok, amelyek már évek óta a legnagyobb hiányszakmák között szerepelnek nem csak Európában, de Magyarországon is. Az Európai Munkaügyi Hatóság még 2024 elején adott ki egy elemzést, amely 29 ország munkaerőpiacának elemzését tartalmazta.

A munkaerőpiacon mindig vannak trendek, de néhány állandó is

A vizsgált országok közül 18-ban az építőiparhoz köthető szakmák vezették a hiányszakmák listáját. Ami még inkább jelzésértékű, hogy ez már évek óta így van. A vízvezetékszerelők, burkolók és ácsok messze a legkeresettebbek. És aki Magyarországon keresett már normális szakembert ezekben a szakágakban, az tudja, hogy a magyar helyzet ugyanilyen. Ami még kiemelhető, az két terület, az egészségügyi és a vendéglátáshoz/élelmiszeriparhoz kapcsolódó terület. A szakácsok, hentesek, pékek iránt a legtöbb országban nagy a kereslet. A pincérek terén hullámzó igény mutatkozik, de 2024-re itt is nőtt az üres álláshelyek száma. Az, hogy orvosok és ápolók mindenhol nagyon keresettek, valószínűleg nem új információ senkinek. Ahogy az sem, hogy a sofőröket és a különböző IT-területek dolgozóit is keresik a vizsgált országok nagy részében. Magyarországon is egyébként nagyjából hasonló a helyzet, ha minden szakmát vizsgálunk, az építőipar, egészségügy, vendéglátás és IT területek szerepelnek a legkeresettebb szakmák között.

Érdekességek is felfedezhetőek, így például a Profession.hu 2024 elején kiadott elemzése szerint a munkáltatók által leginkább keresett kolléga az oldalon az orvosok, a mérnökök és az oktatási dolgozók körébe tartozott. Ezzel szemben a kereső munkavállalók leginkább a cégvezetés és menedzsment, a jog és a média területén kerestek állást. De bármilyen elemzést is néz meg az ember, azt látja, hogy amit az Európai Munkaügyi Hatóság közzétett, az a valóságot tükrözi. Egy, magyarok angliai munkavállalásával foglalkozó oldal 2024 nyarán közzétett listáján sem találunk újdonságokat. Leginkább azok tudnak elhelyezkedni Angliában most, akik egészségügy, építőipar, oktatás és IT területeken keresnek munkát. Az angoloknál érdekesség, hogy a pénzügyi területeken dolgozók iránt is egészen megnőtt az igény.

Konkluzió és jövő

Ha konkluziót akarunk vonni, hogy mi most a legnagyobb hiányszakma, akkor egyértelműen az építőipar minden szintje (kőműves, ács, építészmérnök stb.), az informatika (kiberbiztonsági mérnökök, szoftverfejlesztő stb.), egészségügy minden szintje valamint az oktatás egyes területei. A vendéglátás és az élelmiszeripar is érintett, de ott vannak területek, amelyek nem kerültek fel a legkeresettebbek közé.

Az is látható, hogy a technológiai fejlődés sem fog mindent azonnal megváltoztatni. Mert jönnek majd létre teljesen új szakmák, mondjuk a mesterséges intelligenciához kapcsolódóan, de rengeteg szakma ugyanúgy megmarad és igény is lesz rájuk. A Wall Street Journal még korábban azt jósolta, hogy 2029-ig a legkeresettebb szakmák az ápolók, nővérek, orvosok, valamint szoftverfejlesztők közül kerül majd ki. De számíthatnak növekedő igényekre az elemzők és általános menedzserek is.