A tudósok megvizsgálták az ítéletnapi gleccsert, megdöbbentő eredményre jutottak

A tudósok jégtörő hajók és víz alatti robotok segítségével hat éven át tanulmányozták az “ítéletnapi gleccsert“. Félelmetes eredményre jutottak.

A Thwaites-gleccser egyre gyorsabban olvad, ami visszafordíthatatlan katasztrófához vezethet.

A vártnál gyorsabban olvad az ítéletnapi gleccser

100 tudós 2018 óta tanulmányozza a Thwaites-gleccsert, hogy jobban megértse az összeomlás okait és várható időpontját. A legutóbb közzétett összefoglaló megjelenése az eddigi legtisztább képet alkotja az összetett, folyamatosan változó gleccserről. A tudósok szerint a kilátások borúsak.

Megállapították, hogy a jégveszteség fel fog gyorsulni az évszázad során. Az olvadás az elmúlt 30 évben is folyamatosan gyorsult. Az előrejelzések szerint a Thwaites és az antarktiszi jégtakaró 200 éven belül összeomolhat, ami pusztító következményekkel járna.

Eredményeink azt mutatják, hogy a gleccserek visszahúzódása folytatódik és tovább gyorsul.

– fejtette ki Rob Larter, a British Antarctic Survey tengeri geofizikusa

A Thwaites-gleccser az egyik védőbástya, ami megóvja a kritikus jégtakarót az összeomlástól. A jégtakaró nagy része a tengerszint alatt nyugszik, és elolvadása esetén az óceán akár 3,3 méterrel is emelkedhet. Sajnos ez a Florida méretű fagyos jégtömb egyben a világ egyik leggyorsabban olvadó gleccsere is.

Az Antarktiszon található Thwaites-gleccser. Forrás: CNN

A tudósok régóta tudják, hogy a gleccser olvadását több tényező befolyásolja. Korábban viszonylag keveset tudtak a visszahúzódás mögött meghúzódó mechanizmusokról. Azonban a hat éven át tartó kutatás számos kérdésre megadta a választ.

Az Antarktisz továbbra is a legnagyobb joker a jövőbeli tengerszint-emelkedés megértése és előrejelzése szempontjából.

áll az ITGC tudósai által kiadott közleményben.

A pontos eredmények érdekében számos kutatást hajtottak végre. Használtak torpedó alakú robotot, műholdas és GPS-adatokat, számítógépes modellezést és elemzéseket. A széles kutatásnak köszönhetően pontosabb képet kaptak a jég viselkedéséről, és az olvadást okozó tényezőkről.

Minden kutatás egy irányba mutat

A kutatások mind ugyanarra az eredményre jutottak. A 23. században az egész Thwaites és a mögötte lévő antarktiszi jégtakaró eltűnhet. Még akkor is, ha az emberiség gyorsan leállítja a fosszilis tüzelőanyagok elégetését, ami nem történt meg. Ezért lehet, hogy már most túl késő.

Bár a gleccserkutatók tudták, hogy a jégvesztés mértéke szörnyű, nemrég fedezték fel, hogy a jég sokkal több meleg víznek van kitéve, mint korábban gondolták.

Érdekelhet: Gigantikus, egyedülálló nyomokat fedeztek fel az antarktiszi jég alatt

Az Icefin nevű, torpedó alakú robot azt a pontot vizsgálta, ahol a jég kiemelkedik a tengerfenékből és lebegni kezd. Az Icefin segítségével felfedezték, hogy a gleccser sokkal gyorsabban olvadhat, mivel a meleg óceáni víz képes a jégen lévő mély repedéseken keresztüli beáramlásra.

A tudósok műholdas és GPS-adatok segítségével vizsgálták az árapályt, és megállapították, hogy a tengervíz közel 10 kilométert képes benyomulni Thwaites alá, ezáltal meleg vizet szorítva a jég alá, ami felgyorsítja az olvadást.

Ahogy az éghajlatváltozás növeli a globális hőmérsékletet, a sarkvidéki és hegyvidéki gleccserek és jégtakarók elkerülhetetlenül elolvadnak. Az olvadt jég az óceánokba ömlik, és megemeli a vízszintet. 1880 óta a globális tengerszint nagyjából 22 centimétert emelkedett.

Bármilyen hirtelen emelkedés globális katasztrófát okozna az olyan tengerparti városok számára, mint New York, Mumbai és Sanghaj. Az olyan alacsonyan fekvő országok, mint a Marshall-szigetek és Tuvalu teljesen víz alá kerülhetnek.

Bár az ITGC-projektnek ez a szakasza lezárult, a tudósok szerint még sokkal több kutatásra van szükség az összetett gleccserek megértéséhez, és a visszahúzódás okainak megértéséhez. Valamint annak megállapításához, hogy valóban visszafordíthatatlan-e már a folyamat. Az aggodalom továbbra is nagy, és sokan az Antarktisz összeomlásától tartanak.