Bitcoin alapú stabilcoint hoznak létre az adósságválság leküzdésére

A Hardvard Egyetem diákjai és öregdiákjai a globális adósságválság leküzdése érdekében Bitcoin-alapú stabilcoint hoznak létre.

A kezdeményezés nemcsak innovatív pénzügyi megoldásokat javasol, de fontos diskurzust indít el a kriptovaluták szerepéről a jövő gazdasági rendszerében.

A „New Bretton Woods” projekt a Bel2, egy Bitcoin layer-2 megoldás köré épül, mely lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy megtartsák az ellenőrzést BTC-jük felett, miközben hitelfelvételi és stabilcoin kibocsátási lehetőséget kínál. A kezdeményezés szóvivői kifejtették, hogy a Bel2 infrastruktúra a Bitcoin páratlan biztonságát használja ki, miközben a stabilcoin kibocsátásához kapcsolódó műveletek az Ethereum (ETH) kompatibilis hálózatokon történnek. Ez a hibrid megközelítés fenntartja a Bitcoin értékmegőrző tulajdonságát.

„A globális adósság rekordszintet ért el”hangsúlyozták nyilatkozatukban, majd megjegyezték, hogy a projekt egy olyan pénzügyi rendszert kínál, amely mérsékli a hagyományos gazdaságok kockázatait.

A Harvard Innovation Labs startup inkubátor szintén együttműködik a diákokkal, hogy támogassák az ötlet megvalósítását és népszerűsítését.

Az Egyesült Államok államadóssága

2024 júliusában az Egyesült Államok államadóssága átlépte a 35 billió dolláros határt, s a jelenlegi kiadási szintek mellett háromhavonta nagyjából 1 billió dollárral nő. Ez az érték olyan, mintha minden amerikai polgár 104 ezer dolláros adóssággal rendelkezne. Az államadósság egyszerűen az állami bevételek és kiadások közötti különbözetből fakad, ugyanakkor az adósság eredete ennél jóval bonyolultabb. Közgazdászok és szakértők már arra figyelmeztetnek, hogy csak az adósság kamatfizetései már most meghaladják a teljes védelmi minisztérium kiadásait.

Bár az amerikai nemzeti adósság egyre növekszik, egyesek szerint ez előnyös lehet a bitcoin számára.

Kapcsolódó: Miért jó a Bitcoin számára az USA 35 billió dolláros nemzeti adóssága?

Cynthia Lummis szenátor, aki már aktívan foglalkozik a helyzet megoldásával, júliusban benyújtotta a Bitcoin stratégiai tartalékáról szóló törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a kincstár számára, hogy a Bitcoin teljes kínálatának 5%-át megszerezze.

Nemrégiben Donald Trump volt elnök is felvetette annak lehetőségét, hogy a Bitcoint az államadósság kifizetésére használják. Ez pedig tovább fokozta a digitális valuta iránti érdeklődést a politikai körökben.