Winklevossék 4 millió dollárnyi adománnyal tisztelegnek Satoshi gazdasági víziója előtt

Egykori alma materünk anyagi támogatását gyakran tekintik a legjobb módszernek egy nagyobb pénzösszeg továbbadására. Howard Winklevoss, a Gemini kriptotőzsde társalapítóinak (Tyler és Cameron) édesapja ezt a hagyományt tovább éltetve 4 millió dollár értékű bitcoint adományozott régi iskolájának, a Grove City College-nak. A jelentős adománnyal az intézmény üzleti programjait szeretné támogatni.

Howard megjegyezte: nem véletlen, hogy a támogatást kriptovaluta formában adományozta. Szerinte a Bitcoin mögött meghúzódó szabad piac és az egyéni szuverenitás elvei éppen azt tükrözik, amit ő a Grove City College-ban tanult több mint 60 évvel ezelőtt. Nagylelkű adománya célja, hogy életben tartsa ezeket az értékeket a jövő generációi számára.

A Bitcoin igazodik a szabadpiaci eszmékhez

Howard Winklevoss a Grove City College-nak felajánlott 4 millió dollárt érő bitcoin adományával kapcsolatban elmondta: számára ez egy lehetőség arra, hogy visszaadjon valamit az intézménynek, amely az életét formálta. Számára ez méltó tisztelgés volt az intézmény előtt, amely oly sokat tett hozzá a sikeréhez.

A Grove City College-ban töltött ideje alatt Howard mély érdeklődést mutatott az osztrák közgazdaságtan iránt, amely a szabad piacokat, mint a leghatékonyabb erőforrás-elosztást támogatja. Ez az expozíció indította el őt az egészséges pénz megértésében, amelyet – ha módja volt rá – mindig alkalmazott a pályafutása során.

Amikor fiai 2012-ben megismertették vele a bitcoint, Howard gyorsan felismerte a kriptovaluta és a szabadpiaci elvek közötti összhangot. Úgy vélte, hogy Satoshi Nakamoto éppen ezeket az eszméket építette be egy digitális hálózatba.

Ezt szem előtt tartva Howard helyénvalónak érezte, ha „a világ legjobb és legbiztonságosabb pénzét” annak a főiskolának adományozza, amely több mint 60 évvel ezelőtt ezeket az értékeket belé nevelte.

Satoshi osztrák kapcsolata

Bár Howard párhuzamot lát a Bitcoin és a szabadpiaci gazdasági elvek között, Satoshi közleményei soha nem foglalkoztak kifejezetten gazdasági elméletekkel. Mindazonáltal sok megfigyelő úgy véli, hogy Satoshi az osztrák iskola által támogatott szabad piacokat részesítette előnyben a keynesi modell centralizált elveivel szemben.

Az osztrák közgazdaságtan az egyéni szabadság és a szabad piac erejének bajnoka

Az osztrák közgazdaságtan az egyéni választást, a szabad piacokat és a minimális kormányzati beavatkozást hangsúlyozza. A gazdasági eredményeket az egyéni döntések és kölcsönhatások eredményének tekinti, nem pedig külső erők által irányított rendszernek.

Ezzel szemben a keynesi közgazdaságtan a gazdaság stabilizálására irányuló kormányzati beavatkozást szorgalmazza, különösen a visszaesés idején. Ez azt sugallja, hogy a kormányzati kiadások és a költségvetési politikák növelhetik az aggregált keresletet és ösztönözhetik a gazdasági növekedést.

Számos nyugati kormány a keynesi megközelítést részesíti előnyben, és olyan központosított intervenciós eszközöket alkalmaz gazdaságának irányítására, mint a költségvetési ösztönzők és a vámok.

Az érem másik oldala…

  • A GiveCampus szerint egyre nő az oktatási célú kriptoadományok száma.
  • A Bitcoin fix kínálata akadályozhatja a gazdasági növekedést, ha széles körben elfogadnák globális fizetőeszközként.
  • Sok kormány szájhősködik a szabad piacról, miközben keynesiánus politikát folytat.

Miért fontos ez?

Winklevoss jelentős adománya az üzleti vezetők olyan új generációját nevelheti ki, akik képesek lesznek eligazodni a hagyományos pénzügyek és a kriptoinnováció metszéspontjában.