Németország 47 kriptovaluta-tőzsdét zár be illegális tevékenységek miatt

Németország az elmúlt időszakban agresszívan lép fel a kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenységek ellen. Bár az ország nem feltétlen ellenzi a digitális eszközök használatát, a működésben lévő szabályozás és ellenőrzés rendkívül szigorú.

Európa legerősebb gazdasága a nyár folyamán több mint 50 000 BTC-t értékesített. Az ország központi bűnüldöző ügynöksége pedig szeptemberben közel 50 kriptovaluta tőzsdét zárt be, mivel azok működését illegális tevékenységekkel lehetett összekötni.

Német fellépés a kriptotőzsdék ellen

Németország központi bűnüldöző egysége, a Bundeskriminalamt (BKA) nemrégiben egy sajtóközleményben jelentette be, hogy az illegálisan működő vagy illegális tevékenységekben résztvevő kriptotőzsdék ellen szigorúbb fellépést fognak alkalmazni.

A rendvédelmi szervek azóta 47, az országban működő kriptovaluta tőzsde és azok szolgáltatásai ellen léptek fel. Az ügynökség arra hivatkozott a leállításkor, hogy a vállalatok részt vesznek a bűnözői tevékenységek elősegítésében.

Az intézkedéseket első sorban olyan tőzsdék ellen alkalmazták, amelyek állítólag megsértették a pénzmosás elleni szabályozást. Ennek leggyakoribb módja a KYC-azonosítás nem megfelelő alkalmazása vagy annak teljes elmulasztása. A hatóságok szerint a platformok tudatosan titkolják az illegális tevékenységekből származó pénzeszközök eredetét.

„Az intézkedések során a BKA és a ZIT kellő mennyiségű adatot tudott kinyerni a lekapcsolt tőzsdék szolgáltatásaiból. A bűnözők egy része a ransomware-csoportokhoz, a botnet-üzemeltetőkhöz és a darknet-kereskedőkhöz tartozik.” – áll a hivatal közleményében

Sikeres megállítása a kiberbűnözésnek

Az illegális tevékenységekkel kapcsolatban álló kriptotőzsdék lekapcsolása egy átfogóbb stratégiai művelet részét képezik. A német hatóságok a közelmúltban már több sikert is elértek a kiberbűnözés visszaszorításában, ide tartozik például a 2023-as ChipMixer infrastruktúrájának a lefoglalása, a Kingdom Market leállítása és az olyan rosszindulatú programok letiltása, mint a Qakbot és az Emotet.

Németország részletes szabályozási keretet hozott létre a kriptovalutákra vonatkozóan az elmúlt években. Az egyre szigorúbb ellenőrzés és a pénzmosás elleni küzdelem priorizálása azért volt szükséges, mivel a hatóságok úgy látták, ezek a tevékenységek hozzájárulnak a terrorizmus finanszírozásához is.

Németország a kriptovaluta-piacon

Nagy port kavart Németország kriptovaluta-ellenes viselkedése a nyár folyamán. Az európai ország 2021-ben több mint 50 000 BTC-t (nagyjából 3 milliárd dollár) foglalt le az illegálisan működő Cyberbunker szerverről. A hatóságok 2024 nyarán úgy döntöttek, értékesítik az összes felhalmozott BTC-jüket, ezzel jelentős eladási nyomást generálva a piacra.

Bár többek között Justin Sun is felajánlotta, hogy megvásárolja az ország Bitcoin-készletét, a német kormány úgy döntött, a Coinbase, a Bitstamp és a Kraken platformjain fogja értékesíteni az eszközöket. Németország ezzel tranzakciónként többszázmillió dollárnyi BTC-t szabadított rá a piacra, pánikeladásokhoz vezetve.

A hatóságokkal ellentétben ugyanakkor az intézmények látják a digitális eszközökben rejlő potenciált. Nemrégiben a Commerzbank (CBK) jelentette be, hogy kriptovaluta-letétkezelési szolgáltatásokat fog nyújtani. Az ország második legnagyobb bankja 2023 novemberében kapta meg a kriptovaluta-letétkezelési engedélyt.

Nem tudni, hogy emiatt az ellentét miatt-e vagy sem, de a német kormány nemrégiben bejelentette, hogy eladja a Commerzbankban lévő részesedését. A legfrissebb információk szerint az Unicredit lesz a befutó.