A Bitcoin elérte a 64 000 dolláros szintet, korábban kezdődik az „uptober”

A Federal Reserve szerdai kamatvágása után turbó fokozatra kapcsoltak a pénzpiacok. A Bitcoin új lokális csúcsot állított fel, míg a vezető amerikai tőzsdeindexek történelmi csúcsot állítottak fel, vagy a történelmi csúcs közelében találhatók. Egy olyan hónapban, ami tipikusan rossz a pénzpiacoknak. Mit várhatunk októbertől?

A Bitcoin meglépte a 64 000 dolláros szintet, az S&P 500 új történelmi csúcsot állított fel, a Nasdaq pedig közel 3%-ot emelkedett a csütörtöki kereskedési napon.

Rácáfol a tőzsde a szeptemberi trendre

A Bitcoinnak és más digitális eszközöknek a szeptember általában egy kedvezőtlen hónap. Az amerikai vezető tőzsdeindexek is gyengébben teljesítenek szeptemberben, köszönhetően a nyári szabadságolások utáni portfóliórendezéseknek és az év végi mutatószámok közeledtének. Nem volt ez másképp idén sem, amikor recessziós félelmek rázták meg a piacot a hónap első hetében. Történelmileg a Bitcoin az elmúlt hét évből hatszor is pirosban zárta az ősz első hónapját, a Nasdaq indexe pedig számos alkalommal szenvedett el veszteségeket szeptemberben, amikor júliusban jól teljesített.

A recessziós félelmek enyhítésére az amerikai jegybank agresszív kamatcsökkentési kampányba kezdett. Az FOMC szerdai ülésén 50 bázisponttal csökkentették az irányadó kamatot, ezzel négy év után először kamatvágást eszközölve. Az amerikai alapkamat ezzel 4,75 – 5%-ra csökkent, és a novemberi és decemberi ülésen tovább csökkenhet.

Az inflációs adatok és a foglalkoztatottság úgy tűnik, egyensúlyba került, ez pedig teret ad a Fed-nek, hogy csökkentse a kamatokat az Egyesült Államok legagresszívabb kamatemelési periódusát követően.

Új lokális csúcsokat dönt a Bitcoin

A Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama európai idő szerint péntek hajnalban elérte a 64 200 dolláros szintet. a Közel 4%-os emelkedést minden altcoin követte. Az Ethereum ETH Price ETH Price augusztust követően érte el újra a 2500 dolláros árfolyamot, a Solana közel 10%-ot erősödött, míg a kisebb altcoinok még ennél is többet. Az iGaming-ből ismert Immutable natív tokenje, az IMX, 15%-ot, az APT 14%-ot, míg a Bittensor TAO-ja 13,5%-ot erősödött az elmúlt 24 órában.

A BTC árfolyamának alakulása az elmúlt héten, forrás: CoinMarketCap

A teljes kriptovaluta piaci kapitalizáció 3,5%-kal értékelődött fel, ezzel elérve újra a 2220 milliárd dolláros határt. Az emelkedéshez a lazuló monetáris politika mellett olyan tényezők járultak hozzá, mint a short pozíciók likvidációja és az azonnali Bitcoin ETF pozitív teljesítménye. A CoinGlass adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint 100 millió dollárnyi short pozíciót likvidáltak, ezzel a Bitcoin és az Ethereum felfutásához vezetve.

Az elmúlt 24 óra likvidációs adatai, forrás: CoinGlass

Az azonnali Bitcoin ETF-ek mindeközben 158 millió dolláros nettó beáramlást tapasztaltak. A januárban jóváhagyott eszközök az elmúlt kilenc kereskedési napból hétszer is pluszban zártak. Az eszközök nettó beáramlása az említett időszakban meghaladta a 700 millió dollárt. Az eszközök bő nyolc hónap alatt 17,6 milliárd dolláros nettó beáramlást generáltak.

Új történelmi csúcson az S&P 500

A tőzsde is igyekszik rácáfolni a negatív szeptemberi trendekre. A világ vezető tőzsdeindexe, az S&P 500, a tegnapi napon új történelmi csúcsot ért el. Az 500 amerikai részvényt tartalmazó index közel 2%-ot emelkedett csütörtökön, amivel új történelmi csúcsot ért el, az 5730-t.

Az S&P 500 alakulása 2024-ben, forrás: Google Finance

Az S&P 500-at követte a főként technológiai részvényeket tartalmazó Nasdaq 100 is. Az index közel 3%-ot erősödött csütörtökön, értéke pedig a zárást követően 19 840 pont. A Dow Jones Ipari Átlag is zöldben zárta a napot. A világ legrégebbi tőzsdeindexe közel 1,5%-ot erősödött az elmúlt 24 órában, értéke pedig a tőzsde zárását követően 42 025 pont volt.

Amennyiben a bikás trend kitart, és a kamatvágás nem a recessziós félelmeket, hanem a befektetni való tőkét hozta ki a piacból, úgy korábban kezdődhet az „uptober”, vagyis az egyik legerősebb kereskedési hónap az évben.