Romantikus csalók ellen lépett fel a SEC

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) vádat emelt két állítólagos hamis kriptovaluta-tőzsde, a NanoBit és a CoinW6 ellen. A SEC állítása szerint ugyanis a „romantikus csalók” megzsarolták a befektetőket és mintegy 3,2 millió dollárt loptak el tőlük.

A bűnözök a közösségi médián keresztül léptek kapcsolatba áldozataikkal, majd miután elnyerték a bizalmukat, megléptek a befektetett pénzösszegekkel, áll a hatóság szeptember 17-én kiadott közleményében.

„A SEC most először lépett fel ilyen típusú átverés ellen. A csalók olyan kriptovaluta-projekteket hoztak létre, amelyek hamis információkat adtak át a befektetőknek” – mondta Gurbir Grewal, a SEC végrehajtási részlegének igazgatója. Hozzátette, hogy az ilyen romantikus befektetési csalások egyre népszerűbbek a bűnözők körében.

A csalás részletei – mi történt pontosan?

A SEC szeptember 17-én perelte be a CoinW6 kriptotőzsdét, azt állítva, hogy az egy „fiatal, vonzó szakembereknek álcázott személyekből álló hálózat” segítségével követett el csalást. A LinkedIn-en és az Instagramon vették fel a kapcsolatot a befektetőkkel, azzal a céllal, hogy végül a WhatsAppon keresztül romantikus kapcsolatokat folytassanak.

Kapcsolódó: Kriptocégek fognak össze közösségi média appokkal a romantikus csalások ellen

A szabályozó hatóság állítása szerint a csalók meggyőzték a befektetőket, hogy nyissanak CoinW6 számlákat, azt ígérve, hogy akár napi 3%-os hozamot is elérhetnek. A profitot realizálni kívánó befektetők állítólag további adó- és díjfizetési követelésekkel találkoztak. Sőt, egyeseket megfenyegették, hogy elküldik családjaiknak és barátaiknak a magánjellegű romantikus, intim WhatsApp-üzeneteiket. Végül 11 befektetőtől több mint 2,2 millió dollárt loptak el.

A hatóság ezzel egyidejűleg vádat emelt a NanoBit ellen is, amely legalább 18 embertől közel 968 000 dollárt csalt ki azzal, hogy „pénzügyi szakembereknek adták ki magukat WhatsApp-csoportokban”. A bizalom kiépítése érdekében azzal csábították áldozataikat a platform használatára, hogy „leányvállalatuk, a NanobitUS Securities” egy SEC által bejegyzett bróker.

A SEC mindkét céget csalással és be nem jegyzett értékpapírok értékesítésével vádolta meg. A hatóság állandó végzést, pénzbüntetéseket és kártérítést követel.