A Cardano alapító magával az argentin elnökkel találkozik rövidesen

A Cardano (ADA) alapítója, Charles Hoskinson októberben találkozni fog Javier Milei argentin elnökkel, hogy az argentin kriptohelyzetről és úgy egyáltalán a kriptogazdaságról egyeztessenek. Hoskinson az argentin Tech Forum Argentina rendezvényén vesz majd részt és itt fog a blokklánc jövőjéről beszélget majd többek között az elnökkel is, az október 19-re tervezett beszélgetésen. A közelgő találkozón Hoskinson szeretné megvitatni a blokkláncban rejlő azon lehetőséget, hogy átalakítsa a globális gazdasági, politikai és társadalmi rendszereket. Megpróbál olyan kérdéseket is feszegetni Mileinél, hogy milyen igényei és értékei vannak Argentínának a technológiával kapcsolatban. Illetve beszélgetni fognak a központi bankok által kibocsátott digitális valuta (CDBC) útjáról is. Hoskinson hangsúlyozta, hogy már korábban elég sok egyeztetés zajlott argentin tisztviselőkkel, de most végre lehetősége lesz magával az elnökkel megvitatni a Cardano és a blokkláncok lehetőségeit.

Argentína tovább folytatja útját a kriptogazdaság támogatásában

A Cardano alapító egyébként Mileit egy, az osztrák közgazdasági iskolához tartozó elnöknek, vezetőnek tartja. Utalt arra is, hogy Milei elképzelései egybeesnek a kripto alapelveinek egy részével. Például az elnök „meg akar szabadulni a kormány által ellenőrzött pénztől” és „szereti a magánkézben lévő cégeket és a szabad piacokat”. Szerinte ugyanis Milei hisz abban, amiben az osztrák iskola neves képviselői, Ludwig von Mises és Murray Rothbard. Így filozófiailag, politikailag sokkal inkább a kripto alapelveihez kötődik. Argentína tárt karokkal fogadta a Cardanót már a kezdetektől fogva. Több együttműködős mellett 2024 júniusában a Cardano Foundation egy partnerséget is kötött Argentínával a helyi kriptoelfogadás fellendítése érdekében. A Cardano Newsletter rá is mutat, hogy amikor Hoskinson 2015-ben társalapítója volt a Cardanónak, az AtixLabs, a Cardano egyik legkorábbi fejlesztőcége Argentínából érkezett.

De nem csak a Cardano, hanem a Bitcoin is komoly gyökerekkel bír Argentínában. Az egyik nagy első kriptocég a BitPay volt és ők fejlesztették ki a Copay nevet viselő tárcát még valamikor 2012-ben. Milei elnök, aki széles körben ismert a kriptovaluták támogatójaként, nyilvánosan is támogatta a Cardanót az X-oldalán. 2024 májusában például Dario Epstein egy Cardano-témájú posztját retweetelte. Milei közvetlenül a Cardano alapítójától, Hoskinsontól származó tweeteket is újraposztolt. A hír mellett egyébként meg kell említeni, hogy a Cardano blokklánc sikeresen halad a Voltaire szakasz felé. Ez a Cardano fejlesztési tervének utolsó korszaka, amely a decentralizált kormányzásra összpontosít. Szeptember 1-jén a Cardano átesett a Chang-on, a Voltaire-korszak első hard forkján. Ez a fork a közösségi irányítást vezette be azáltal, hogy lehetővé tette a láncon belüli közösségi konszenzust. A Voltaire onchain szavazási funkcióit az ADA-tulajdonosok a végleges Cardano alkotmányban fogják ratifikálni, amelyet várhatóan 2024 decemberében véglegesítenek.